ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Δ.Ε. Κορώνης

Η Δημοτική Ενότητα Κορώνης στέκει αγέρωση στο πέρασμα του χρόνου, στο νοτιοδυτικό άκρο του Μεσσηνιακού κόλπου. Έδρα της η Κορώνη και προστάτιδα πάνω στο βράχο η Παναγία Ελήστρια, χαρίζει τη χάρη και την  ευλογία της σε όλη την περιοχή.

Ιστορικά στοιχεία,αφηγήσεις περιηγητών, μύθοι και δοξασίες, συνθέτουν το γαϊτανάκι της μοναδικής αυτής γωνιάς της Μεσσηνίας. Η καστροπολιτεία αποτελεί ζωντανό κομμάτι του κοινωνικού ιστού της πόλης. Οι Κορωναίοι δεν έχουν μόνο το όνομα αλλά έχουν και τη χάρη. Εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα με σήμα κατατεθέν την ελιά και την πιο γνωστή ποικιλία σε όλη την Ελλάδα την κορωνέικη. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η Κορώνη είναι η Εμβληματική Κοινότητα της Ελλάδας, ανακητυγμένη εκπρόσωπος από την Unesco για την προστασία, διαφύλαξη και διάδοση της Μεσογειακής Διατροφής ώς άυλο θησυαρό της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Τα Βουνάρια πανέμορφο χωριό και ιδιαιτέρως γνωστό για τις δεξιότητες των κατοίκων του στην αγγειοπλαστική. Παράδοση και λαϊκή τέχνη είναι τα χαρακτηριστικά των περισσοτέρων χωριών της Δημοτικής Ενότητας. Άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα, καθένα όμως με τη δική του ομορφιά. Αυτά είναι το Ακριτοχώρι, ο Άγιος Γεώργιος, το Βασιλίτσι, ο Κούκουρας, οι Λακούλες, τα Λιβαδάκια, η Φανερωμένη, τα Γιαλικά, το Εξοχικό, το Ζιζάνιο, το Καπλάνι, οι Κόμποι, τα Περούλια, η Κορώνη, το Ρίον, η Υάμεια, το Μυστράκι, η Φαλάνθη, το Χωματερό, η Αγία Τριάδα, ο Άγιος Ισίδωρος, ο Άγιος Ιωάννης, τα Κοτρωνάκια, η Μυρτιά, η Ποταμιά, το Χαρακοπιό, οι Άγιοι Ανάργυροι, η Χρυσοκελλαριά, και το νησάκι Βενέτικο.

Πρόκειται για μια Δημοτική Ενότητα η οποία βρέχεται από τη θάλασσα σχεδόν περιμετρικά. Οι χρυσαφένιες ακρογιαλιές φιλοξενούν κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών, οι οποίοι επιλέγουν τη συγκεκριμένη περιοχή για να περάσουν ανεπανάληπτες στιγμές ξενοιασιάς, χαλάρωσης και να ικανοποιήσουν τον απαιτητικό ουρανίσκο τους.