ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Δ.Ε. Μεθώνης

Η Δημοτική Ενότητα Μεθώνης αποτελείται από τη Μεθώνη,το Γεφύρι, την Κοκκινιά, τα Κρητικά, την Τάπια, τις Βαράκες, το Καινούργιο Χωριό, τον Ευαγγελισμό, τα Καμάρια, το Αμουλάκι, τα Δεντρούλια, το Καβουριανό, τα Παλιάλωνα, την Φοινικούντα, τον Ανεμόμυλο, το Γριζόκαμπο, τη Λούτσα, τα Χουνάκια, τη Λαχανάδα, το Ασπροχόρτι, τις Νερατζιές, τη Φοινίκη, τις Λάμπες και το Σύμπλεγμα των Οινουσσών.

Η Μεθώνη ή Μοθώνη ή Πήδασος κατά τον Όμηρο γνωστή καταφέρνει να διατηρεί ζωντανή την αυθεντικότητα και το μοναδικό της χαρακτήρα. Το Μπούρτζι στέκει αγέρωχο και διηγείται την πλούσια ιστορία της περιοχής.

Ρωμαίοι, Ενετοί, Τούρκοι θέλκτηκαν από την ομορφιά, τη στρατηγική της θέση προς τη δύση και την ασφάλεια που προσδίδει το λιμάνι της. Ένας περίπατος στο κάστρο της Μεθώνης, το οποίο χτίστηκε κατά την τέταρτη σταυροφορία μας ταξιδεύει σε τόπους και χρόνους περασμένους, στην εποχή των ιπποτών. Η σύγχρονη πόλη η οποία έχει αναπτυχθεί εκτός των τειχών έχει έντονο νησιωτικό χαρακτήρα, με περιποημένα διώροφα σπίτια, φροντισμένες αυλές και θέα σε όλο τον κόλπο.

Οι μύθοι και οι παραδόσεις διατηρούνται ζωντανοί από γενιά σε γενιά. Κάθε χρόνο στην περιοχή, την Καθαρά Δευτέρα γίνεται ο γάμος του Ιωάννη Κουτρούλη, του τελευταίου έλληνα ιππότη. Η επιμονή και υπομονή του μέχρι να παντρευτεί την αγαπημένη του Αρσάνα έμεινε παροιμιώδης, γι’αυτό και οι απόγονοί του τον τιμούν. 

Λίγα χιλιόμετρα μετά την Μεθώνη, ένα άλλο σημαντικό αλιευτικό καταφύγιο της περιοχής αλλά και αγαπημένος προορισμός τουριστών από την κεντρική και βόρειο Ευρώπη είναι η Φοινικούντα, με αμμουδερή παραλία αρκετών χιλιομέτρων στην οποία μπορεί να απολαύσει κανείς τα καταγάλανα νερά αλλά και διαφόρων ειδών θαλάσσια σπορ.

Φυσικά υπάρχουν πολλές παραλίες και κολπίσκοι αλλά και τα νησάκια Σχίζα, Σαπιέντζα και Αγία Μαρίνα, τα οποία αποτελούν το σύμπλεγμα των Οινουσσών. Τα νησάκια αυτά είναι είναι σημαντικάτοι βιότοποι της περιοχής καθώς καλύπτονται από πλούσια βλάστηση και φιλοξενούν μερικά σπάνια έιδη πανίδας. Ένας ακόμα λόγος είναι τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στον περιβάλλοντα βυθό.