ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Δ.Ε. Νέστορος

Η Δημοτική Ενότητα Νέστορος αποτελείται από τα χωριά Στυλιανός, Ποταμιά, Σταυρός, Παλαιό Λουτρό, Φλεσιάδα, Μεταξάδα, Αμπελόφυτο, Μυρσινοχώρι, Κορυφάσιο, Πισάσκιο, Ρωμανός, Πετροχώρι και Χώρα, έδρα της Δημοτικής Ενότητας.

Το όνομα της Δημοτικής Ενότητας προέρχεται από τον Νέστορα, το βασιλιά της αρχαίας Πύλου και μυθικό ήρωα. Σύμφωνα με τον Όμηρο ο Νέστορας περιγράφεται ως σοφός και συνετός γέροντας, του οποίου οι συμβουλές ακούγονται με σεβασμό από όλους τους Αχαιούς.

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Δήμου Πύλου-Νέστορος, το Ανάκτορο του Νέστορα δείγμα της μηκυναϊκής αρχιτεκτονικής και το καλύτερα σωζόμενο βασιλικό οικοδόμημα της συγκεκριμένης περιόδου, βρίσκεται στη θέση Άνω Εγκλιανός, σε απόσταση 4 χλμ νοτίως της Χώρας. Επίσης, στη Χώρα βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο στεγάζει τα ευρήματα από το χώρο του Ανακτόρου και την ευρύτερη περιοχή.

Το όρος Αιγάλεω διατρέχει τη Δημοτική Ενότητα Νέστορος. Πλούσια χλωρίδα και πανίδα μπορεί να συναντήσει κανείς πεζοπορώντας στο ορεινό τμήμα της Δημοτικής Ενότητας. Στο χωριό Παλαιό Λουτρό, στο σπήλαιο του Κουφιέρου βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων. Σμιλευμένο μέσα στο βράχο συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι πλήθος πιστών και προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη.

Οι λάτρεις της θάλασσας μπορούν να απολαύσουν τα καταγάλανα νερά του Ιονίου στις ομώνυμες παραλίες των χωριών Ρωμανού και Πετροχώρι και να επιδοθούν στα αγαπημένα τους θαλάσσια σπορ. Οργανωμένες παραλίες αλλά και κρυμένοι κολπίσκοι καλύπτουν κάθε γούστο.

Ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς η φημισμένη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι χιλιάδες επισκεπτών οι οποίοι απολαμβάνουν την ηρεμία και τη γαλήνη του τοπίου.

Ενώ όσοι αγαπούν την πεζοπορία μπορούν να περιηγηθούν μέσα στη φύση στα χωριά Ποταμιά, Σταυρός, Φλεσιάδα, Μεταξάδα.