ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Δ.Ε. Πύλου

Πλάτανος, Παπούλια, Γλυφάδα, Ίκλαινα, Ελαιόφυτο, Γιάλοβα, Σχινόλακα, Πύλα, Μπαλοδημαίικα, Παλιονερό, Κυνηγός, Βοζικέικα, Αραπόλλακα, Αμπελόκηποι, Κάτω Αμπελόκηποι, Καλλιθέα, Περιβολάκια, Πήδασος, Χωματάδα, Μεσοχώρι είναι τα χωριά και οι οικισμοί που συμπληρώνουν το χάρτη της Δημοτικής Ενότητας Πύλου με έδρα την ομώνυμη Πύλο.

Η πόλη της Πύλου χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε δυο λόφους πήρε τη σημερινή μορφή της μετά το 1828, ένα χρόνο μετά την ιστορικής σημασίας Ναυμαχία του Ναυαρίνο, η έκβαση της οποίας συνέβαλε τα μέγιστα στη σύσταση του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Ο ηγέτης του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος Νικόλαος-Ιωσήφ Μαιζών είχε στη συνοδεία του μηχανικούς, οι οποίοι σχεδίασαν εκ νέου το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης και μετέφεραν τον οικισμό εκτός του Νιόκαστρου.

Σήμερα, τόσο η Πύλος όσο και οι υπόλοιποι οικισμοί και χωριά της Δημοτικής Ενότητας Πύλου γνωρίζουν σπουδαία ανάπτυξη και προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους επισκέπτες. Δαντελωτές παραλίες, ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς περιβρέχουν τη δυτική πλευρά της.

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, κυρηγμένη προστατευόμενη περιοχή “Natura” αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους υδοβιότοπους της Ελλάδας, καθώς φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Ειδικότερα, είναι η περιοχή την οποία επέλεξε να μεταναστεύσει και να αναπαράγεται ο αφρικανικός χαμαιλέοντας. Πλήθος πουλιών, όπως φλαμίνγκο και ερωδιοί, βρίσκουν εκεί καταφύγιο.

Επιπλέον η νήσος Σφακτηρία, πέρα από την προστασία που προσφέρει στο λιμάνι της Πύλου έχει ιδιαίτερη σημασία στο οικοσύστημα της περιοχής.

Ο καταρράκτης Καλάμαρη, σε πολύ κοντινή απόσταση από την Πύλο αποτελεί εξαίρετη αφορμή για πεζοπορία και ποδηλασία.