ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα Πύλου-Νέστορος

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πύλου ιδρύθηκε το 1960, μέσα από την επιθυμία της παροχής μουσικής παιδείας στους νέους του τόπου μας και την ανάγκη να καλυφθούν οι εθιμοτυπικές εκδηλώσεις του τ. Δήμου Πύλου.

Πρώτος Αρχιμουσικός διετέλεσε ο Κεφαλλονίτης Γεράσιμος Αντωνάτος. Κατά την δεκαετία του ’80 Αρχιμουσικός διετέλεσε ο Γεράσιμος Tούλιος.

Τον Οκτώβριο του 2005 η ορχήστρα επαναλειτουργεί και Αρχιμουσικός αναλαμβάνει ο Ιωάννης Σταθόπουλος ξεκινώντας με 4 παλαιότερα μέλη την επανασύνταξή της. Ο Αρχιμουσικός ξεκινώντας μια οργανωμένη προσπάθεια προσέγγισης νέων μελών, συστήνει πρόγραμμα σπουδών, δομεί τις Τάξεις οργάνων και οργανώνει μουσικούς περιπάτους στην πόλη, εορταστικές εκδηλώσεις και καλοκαιρινές συναυλίες. Το αποτέλεσμα της σοβαρής προσέγγισης των τελευταίων ετών, αντικατοπτρίζεται στη σημερινή παρουσία της ορχήστρας.

Πραγματοποιεί εμφανίσεις εθιμοτυπικού, εορταστικού και συναυλιακού χαρακτήρα σε όλη την έκταση του σημερινού Δήμου Πύλου-Νέστορος. Η ορχήστρα διαθέτει τις εξής σχολές πνευστών και κρουστών: ΦΛΑΟΥΤΟΥ, ΚΛΑΡΙΝΕΤΟΥ, ΚΟΥΑΡΤΙΝΟΥ, ΣΟΠΡΑΝΟ, ΑΛΤΟ, ΤΕΝΟΡΟ ΣΑΞΟΦΩΝΟΥ, ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΚΟΡΝΟΥ, ΤΡΟΜΠΕΤΑΣ, ΚΟΡΝΕΤΑΣ, ΑΛΤΙΚΟΡΝΟΥ, ΤΡΟΜΠΟΝΙΟΥ,ΒΑΡΥΤΟΝΟΥ, ΕΥΦΩΝΙΟΥ, ΤΟΥΜΠΑΣ (Mib, ΣΙb), ΚΡΟΥΣΤΩΝ (ΤΑΜΠΟΥΡΟΥ, ΚΑΣΑΣ και ΚΥΜΒΑΛΩΝ).