Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Κωστή Τσικλητήρα από το κρατικό σουηδικό κανάλι SVT1

Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Πύλιο Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα, θα γυρίσει ο φορέας προβολής Αθλητισμού της Σουηδίας, το οποίο θα προβληθεί στη Σουηδική Κρατική Τηλεόραση SVT1.

Από την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου και για τρεις ημέρες, η αποστολή αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Προβολής του Αθλητισμού στη Σουηδία, τον Πρόεδρο Αγώνων Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Χόκεϊ, Εκπρόσωπο του Βασιλικού Οίκου της Σουηδίας, εξέχουσες προσωπικότητες του Αθλητισμού, τον καταξιωμένο παραγωγό αθλητικών ντοκιμαντέρ κ. JensLind, τον Ιστορικό Ολυμπιακών Αγώνων κ. AkeJonssonκαι τον Πρόεδρο της Διαδημοτικής Επιτροπής Τουρισμού Μεσσηνίας, θα βρίσκεται στην Πύλο προκειμένου να γνωρίσουν τον τόπο που γεννήθηκε ο παγκοσμίου φήμης αθλητής Κωστής Τσικλητήρας.

Στην επίσκεψή τους αυτή, θα συγκεντρώσουν το απαραίτητο υλικό, με πλάνα από την Οικία Τσικλητήρα, το χώρο προπόνησής του, την πόλη της Πύλου και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου, ενώ θα ταξιδέψουν και μέχρι την αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να γνωρίσουν κα να βιντεοσκοπήσουν την πατρίδα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και το μνημείο όπου έχει ταφεί η καρδιά του Γάλλου Πιέρ ντε Κουπερτέν, σύμφωνα με τη διαθήκη του, ιδρυτή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και πατέρα της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Το εκπαιδευτικό-πολιτιστικό αυτό ντοκιμαντέρ έχει σκοπό να προάγει τις αξίες του κλασσικού αθλητισμού, τα ιδανικά του ελληνικού πολιτισμού μέσω του Έλληνα Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα. Ο συμπατριώτης μας αθλητής θριάμβευσε στην Ολυμπιάδα της Στοκχόλμης το 1912 και έστρεψε το βλέμμα στης Ευρώπης στη χώρα μας. Απέσπασε Χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα άλμα εις μήκος άνευ φοράς και χάλκινο στο άλμα εις ύψος άνευ φοράς. Πέρα από σπουδαίος αθλητής ο Κωστής Τσικλητήρας διακρίθηκε για το ήθος του. Αρνούμενος να δεχθεί ιδιαίτερης μεταχείρισης κατετάγη στο στρατό κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, αλλά δυστυχώς ασθένησε βαριά και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 25 ετών.

Το ντοκιμαντέρ αυτό θα αναδείξει το μεγαλείο της προσωπικότητάς του αλλά και θα δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους των Σκανδιανβικών Χωρών να γνωρίσουν το Δήμο Πύλου-Νέστορος και τη Μεσσηνία. Το φιλμ αποτελεί συνέχεια της πολύ καλής σχέσης συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στη Στοκχόλμη και στο Δήμο Πύλου-Νέστορος. Το 2012 η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων στη Σουηδία διοργάνωσε εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Ολυμπιάδα του 1912. Στις εκδηλώσεις αυτές επίτιμος καλεσμένος ήταν και ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ . Δημήτρης Καφαντάρης.

Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος θα φιλοξενήσει τη σουηδική αποστολή, καθώς η ενέργεια αυτή εντάσσεται στα πλαίσια ενίσχυσης της ήδη καλής σχέσης με τη Στοκχόλμη και της περαιτέρω γνωριμίας με το Δήμο Πύλου-Νέστορος και την Μεσσηνία. Η επίσκεψη αυτή είναι αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Πύλου-Νέστορος και τη Διαδημοτική Επιτροπή Τουρισμού Μεσσηνίας και τον Πρόεδρό της κ. Αθανάσιο Ψαρούλη, ο οποίος εργάζεται αδιαλείπτως για την προβολή και προώθηση της Μεσσηνίας. Η Πύλος και η Μεσσηνία βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των Σκανδιναβών, ως τουριστικός προορισμός, γεγονός που αποδεικνύεται και από την απευθείας αεροπορική σύνδεση αλλά και το έντονο ενδιαφέρον που καταμαρτυρούν οι αφίξεις τουριστών στην ευρύτερη περιοχή.

Μέλη αποστολής:

Mr Ulf Longvist, Πρόεδρος Swedish Society for the Promotion of Sports

MrBoTovlandΠρόεδρος Αγώνων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Χόκεϊ

MrChristerLignellΕκπρόσωπος Βασιλικού Οίκου Σουηδίας

MrsKerstinBodinΔιαιτητής Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σκοποβολής

MrAkeJonssonΙστορικός Ολυμπιακών Αγώνων

Mr Jens Lind ΠαραγωγόςΝτοκιμαντέρ

Mrs Gunilla Lyden Διευθύντρια Swedish Society for the Promotion of Sports

MrBoPeterssonΚεντρικός Σχολιαστής ποδοσφαιρικών αγώνων Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, TVVIASATSPORTS

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print