Δόθηκαν τα “Βραβεία Βλαχοδημήτρη” 2022

Τα “Βραβεία Βλαχοδημήτρη” 2022 δόθηκαν την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, το μεσημέρι στο Δημαρχείο Πύλου – Νέστορος, σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι φετινοί πρωτεύσαντες του Δήμου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, είναι και οι τρείς απόφοιτοι του Λυκείου Πύλου. Πρόκειται για τους: Ανδρέα Δαρσακλή (18.268 μόρια), Σταυρούλα Κυριαζάκου (18.202), Κωνσταντίνα Ζόμπολα (17.359).

Το Βραβείο – και τα σχετικά χρηματικά ποσά – ξεκίνησε να δίνει πριν από 16 χρόνια η χήρα του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη (καθηγητή πανεπιστημίου – φιλοσόφου – ποιητή), ο οποίος καταγόταν από το Σουληνάρι. Η κ. Βάσω Βλαχοδημήτρη – Κωνσταντούρου προσφέρει αδιάλλειπτα τα Βραβεία, στη μνήμη του συζύγου και του γιου της.

Ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας κάλεσε τους νέους φοιτητές να συνεχίσουν τον “Άλλο δρόμο” που χάραξε ο Βλαχοδημήτρης με τη σκέψη του και να μάθουν, μέσα από τα κείμενά του να κριτικάρουν, να αμφισβητούν και να βαδίζουν προς τη γνώση. Εξέφρασε τη χαρά του για τους αριστεύσαντες μαθητές και χρησιμοποίησε φράσεις του στοχαστή για να τους παρακινήσει να συνεχίσουν τον αγώνα τους προς τη γνώση.

Αποσπάσματα από κείμενα του Βλαχοδημήτρη ανέγνωσε ο Γιάννης Σαμέλης (ερευνητής Επιστήμης Τροφίμων), ο οποίος εκπροσώπησε την Βάσω Βλαχοδημήτρη. Τα κείμενα είχε επιλέξει η κ. Βλαχοδημήτρη και ο κ. Σαμέλης και αποτελούσαν στοχασμούς του φιλοσόφου – καθηγητή πάνω στα ζητήματα της ζωής και του θανάτου, του κύκλου της πορείας του ατόμου μέσα στο χρόνο, της παράδοσης, του φανατισμού και της πολιτικής σκέψης. Τραγικά επίκαιρο ήταν ένα κείμενο ειδικά, που αφορούσε τον πόλεμο.

Στους τρεις νέους δόθηκε ως δώρο από το Δήμο Πύλου – Νέστορος, από ένα ιστορικό βιβλίο για το 1821, του Στέφανου Καβαλλιεράκη και ένα χειροποίητο αναμνηστικό. Ο κ. Σαμέλης έδωσε ακόμη στα παιδιά το πρώτο έργο του Βλαχοδημήτρη “Νέα από την πόλη του Νέστορα”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print