ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και τον Σύλλογο «Η επιστροφή του Οδυσσέα» διοργάνωσαν πολιτιστικές εκδηλώσεις με θέμα την επιστροφή του Οδυσσέα, στην Δημοτική Ενότητα Νέστορος.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, το οποίο ξεκίνησε σήμερα το πρωί, περιελάμβανε θεατρικά από τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Μουζακίου, των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της Χώρας, του συλλόγου Γυναικών Χώρας, καθώς και των μαθητών της Χώρας. Από τους μαθητές απαγγέλθηκαν επίσης αποσπάσματα από την Οδύσσεια, ενώ σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε ξενάγηση όλων των παρευρισκομένων στο ανάκτορο του Νέστορος.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη εκδήλωση στάθηκε η δημοσιευμένη μελέτη της ομάδας Ελλήνων επιστημόνων, που ανακοινώθηκε στην ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών τον Οκτώβριο του 2017, σύμφωνα με την οποία προσδιορίστηκαν αστρονομικές χρονολογήσεις του τέλους του Τρωίκού πολέμου και της επιστροφής του Οδυσσέα. Από την ανακοίνωση προκύπτει ότι η επίσκεψη του Τηλέμαχου στην Πύλο έγινε στις αρχές του 3ου δεκαημέρου του Οκτωβρίου του 1207 π.Χ.

Οι συνδιοργανωτές θέλησαν με αυτό τον τρόπο να συμβάλλουν στην πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων, καθώς και των επισκεπτών στην Ελληνική προϊστορία, συνδεδεμένη με τα ευρήματα των ανασκαφών της περιοχής της Αρχαίας Πύλου και να προβάλλουν έτσι τον Μυκηναϊκό πολιτισμό, τα μνημεία μας και την ελληνική μυθολογία, που αποτελεί μέρος της ελληνικής ιστορίας.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος ανέφερε: «Συνεχίζουμε με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον τη δημιουργική μας παρουσία, με το να υλοποιούμε μαζί με την τοπική κοινωνία κάθε δράση που αναβιώνει και προβάλει τον πολιτισμό μας διδάσκοντας έτσι τα παιδιά μας».

Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλίες από τους Κωνσταντίνο Καρκανιά, πρόεδρο του συλλόγου «η επιστροφή του Οδυσσέα», Παναγιώτη Πετρόπουλο, Αντιδήμαρχο Πύλου-Νέστορος και Γιώργο Μπαχούμα, Εντεταλμένο Σύμβουλο Παιδείας του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Έπειτα, ο Δήμος και ο Σύλλογος Γυναικών Χώρας δεξιώθηκαν όλους τους μαθητές και τους παρευρισκόμενους σε εστιατόριο της περιοχής, με εδέσματα του συλλόγου Γυναικών, των οποίων οι συνταγές ήταν βασισμένες στην αρχαία διατροφή.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων κλείνει απόψε με τον Λαογραφικό Όμιλο Χώρας, ο οποίος θα παρουσιάσει στον Κινηματογράφο REX αρχαϊκούς χορούς και απαγγελίες από την Γ’ Ραψωδία της Οδύσσειας, ενώ ο αρχαιολόγος, προϊστάμενος του τμήματος προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Σταμάτης Φριτζίλας θα κάνει μια αναφορά στο ανάκτορο και στην Χώρα του Νέστορα.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print