ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΟΡΟΝΟΪΟ COVID-19 (28-2-2020)

Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορωνοϊού (COVID-19).

Οι κορωνοϊοί είναι μια ομάδα ιών που συνηθώς προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανωτέρου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς.

Έως την 27/2/2020 έχουν αναφερθεί στην Κίνα 78.629 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού. Στον υπόλοιπο κόσμο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 3.503. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Νότιο Κορέα (1.595), στην Ιταλία (400), στην Ιαπωνία (186), στο Ιράν (139) στην Σιγκαπούρη (93) και στο Χονγκ-Κονγκ (91). Στην Ελλάδα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 3, τα οποία όλα συνδέονται με πρόσφατα ταξίδι στην βόρειο Ιταλία.

Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. O χρόνος επώασης, δηλαδή ο χρόνος από την έκθεση στον ιό μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι 2-14 ημέρες. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής. Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη μόνο από όσους φροντίζουν νοσούντες από τον ιό ή ήδη νοσούν.

Ποια είναι η θεραπεία για το νέο κορωνοϊό;

Δεν υπάρχει προς το παρόν ειδική θεραπεία για τη νόσο που προκαλείται από το νέο κορωνοϊό. Η θεραπεία στοχεύει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, ενώ η υποστηρικτική αγωγή των κρουσμάτων μπορεί να είναι ιδιαιτέρα αποτελεσματική. Εάν έχετε επισκεφτεί τις τελευταίες 14 ήμερες κάποια από τις Κίνα, Νότιο Κορέα, Βόρεια Ιταλία, Ιαπωνία, Ιράν, Σιγκαπούρη και Χονγκ-Κονγκ ή έχετε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα, συστήνεται η παραμονή κατ`οίκον για 14 ημέρες . Εάν στο παραπάνω χρονικό διάστημα εμφανίσετε τα συμπτώματα της νόσου πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας ή με το Ε.Ο.Δ.Υ. Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό.

Μπορεί οι άνθρωποι να μολύνονται με το νέο κορωνοϊό από́ τα ζώα;

Δεν έχει αποδειχθεί ότι τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί είχαν εκτεθεί στον ιό μέσω άμεσης επαφής με ζώα. Ωστόσο τα αρχικά κρούσματα συσχετίστηκαν με μια ψαραγορά της πόλης Wuhan οπού εκτός από θαλασσινά πωλούνται κοτόπουλα, τρωκτικά και άλλα άγρια ζώα.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα συμπτώματα που προκαλεί ο COVID-19, ο ιός της γρίπης και το κοινό κρυολόγημα;

Τα άτομα που νοσούν από τον COVID-19, τον ιό της γρίπης ή τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα συνήθως αναπτύσσουν συμπτώματα, όπως ο πυρετός ,ο βήχας, οι μυαλγίες-αρθραλγίες και η καταρροή. Διαφορετικοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Λόγω των ομοιοτήτων των συμπτωμάτων, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται μόνο μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.

Είναι θανατηφόρος η νόσηση από τον COVID-19;

Μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό από ότι θεωρούνταν αρχικά. Ήδη περίπου 85% όσων ασθένησαν, έχουν θεραπευθεί ή νοσούν ήπια. Προσοχή χρειάζεται σε όσους είναι άνω των 65 ετών με συνοδά προβλήματα υγείας όπως αρτηριακή υπέρταση, καρδιοπάθειες και σακχαρώδη διαβήτη.

Πόσο καιρό επιβιώνει ο ιός στις επιφάνειες;

Δεν είναι γνωστό πόσο χρονικό διάστημα ο COVID-19 μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες, ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο καινούργιος κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, απευθυνθείτε στον Εθνικό Οργανισμό Δημοσίας Υγείας, στα τηλέφωνα, 210 5212054, 210 5212000 (όλο το 24ωρο)

Πηγές:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print