Εορτασμός Επετείου Μάχης Σχοινόλακας

Το Σάββατο 15 Μαρτίου του 2014 πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της 189ης επετείου από τη Μάχη της Σχινόλακας.

Στην ομώνυμη περιοχή του Δήμου Πύλου – Νέστορος, στις 15 Μαρτίου του 1828, σημειώθηκε σημαντική μάχη κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων εναντίον των Τουρκοαιγυπτιακών δυνάμεων, η οποία συνέβαλλε στη θετική έκβαση της επανάστασης.

Ειδικότερα, ο εμπειροπόλεμος Μακεδόνας Στρατηγός, Τάσος Καρατάσος, με εφτακόσιους Έλληνες πολεμιστές, αντιμετώπισε κατά μέτωπο τα στρατεύματα του Ιμπραήμ, ώστε να ανακοπεί η επεκτατική τους διάθεση. Με ρεαλισμό, αποφασιστικότητα, οξυδέρκεια και πειθαρχία από την πλευρά των Ελλήνων ανδρών, ο Καρατάσος εξουδετέρωσε τα στρατιωτικά πλεονεκτήματα που έδιναν σους Αιγυπτίους, η ευρωπαϊκή πολεμική τακτική και η ευστοχία των όπλων τους. Η απήχηση της μάχης αυτής αναπτέρωσε το πεσμένο ηθικό των Ελλήνων, ενώ η ήττα του Ιμπραήμ στη Σχοινόλακα ήταν γι αυτόν πολύ οδυνηρή, αποδεικνύοντας ότι η υλική υπεροχή δεν εξασφαλίζει πάντοτε τη νίκη.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, τελέστηκε τρισάγιο εις μνήμη των πεσόντων. Σε αναγνώριση του ηρωισμού τους κατατέθηκαν στεφάνια από τους εκπροσώπους των αρχών του τόπου και στη συνέχεια η κυρία Αικατερίνη Διαμαντοπούλου-Κουτσουμπού, Διδάκτωρ Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, εξαίροντας τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης μάχης.

Στον εορτασμό της επετείου παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος κ. Δημήτριος Καφαντάρης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Αργυράκης , η Δημοτική Σύμβουλος κ. Γιαννούλα Δαρκάκη-Μαθιού, ο Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου κ. Κώστας Νερατζόγλου, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Πύλου, ο λαογράφος –συγγραφέας κ. Κώστας Μπαλαφούτης και αρκετός κόσμος.

«Με συμβολή του Δήμου μας, και κατόπιν αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου Νέστορος, η Μάχη στη Σχοινόλακα είναι πλέον επίσημα τοπική εορτή, αφού δημοσιεύθηκε στο  ΦΕΚ» δήλωσε ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος, αναφέροντας ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος  για αυτή την πρώτη επίσημη εορτή η οποία ταυτόχρονα δίνει την αφορμή να ξαναθυμηθούμε την ιστορία.

Με τη σειρά του ο Περιφερειάρχης Μεσσηνίας δήλωσε: «Σήμερα έχοντας την μεγάλη εμπειρία της τελευταίας περιπέτειας που έχει προκύψει στον τόπο μας, οφείλουμε στη μνήμη αυτών των ανθρώπων, έχοντας νωπό το δικό τους παράδειγμα, να συμφιλιωθούμε και να συνεννοηθούμε».

Η επέτειος της νικηφόρας μάχης της Σχοινόλακας εορτάζεται κάθε χρόνο την 15η Μαρτίου με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα, από το 1994, με ενέργειες του Λαογράφου, κ. Κώστα Μπαλαφούτη, βασισμένες σε ιστορικές πηγές και μελέτες.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print