ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η 197η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΣΤΗ ΣΧΟΙΝΟΛΑΚΑ

197η Επέτειος της Μάχης στην Σχοινόλακα, από τον Δήμο Πύλου – Νέστορος

Την 15η Μαρτίου 2022 εορτάστηκε η 197η Επέτειος της Μάχης στην Σχοινόλακα, από τον Δήμο Πύλου – Νέστορος, με λαμπρότητα και τηρουμένων των υγειονομικών πρωτόκολλων κατά διασποράς της πανδημίας.

Η Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Σχοινόλακας, όπου μετά το πέρας της τελέστηκε τρισάγιο εις μνήμη των πεσόντων. Σε αναγνώριση του ηρωισμού τους κατατέθηκαν στεφάνια από τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Πύλου – Νέστορος τον Αντιδήμαρχο κ. Αναστάσιο Χρονόπουλο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνο Ρομπάκη, τον εκπρόσωπο των Σωμάτων Ασφαλείας και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Πύλου κ. Ηλία Γουρνά.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου-Κουτσουμπού, Θεολόγος και Φιλόλογος, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η νικηφόρα Μάχη στην Σχοινόλακα πραγματοποιήθηκε την 15η Μαρτίου 1825 κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων εναντίον των Τουρκοαιγυπτιακών δυνάμεων. Το ιστορικό αυτό γεγονός συνέβαλλε στη θετική έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης. Η επέτειος εορτάζεται κάθε χρόνο την 15η Μαρτίου ύστερα από ενέργειες του Συγγραφέα – Λαογράφου κ. Κώστα Μπαλαφούτη.

Στην ιστορική αυτή μάχη, ο εμπειροπόλεμος Μακεδόνας Στρατηγός, Αναστάσιος Καρατάσος, με εφτακόσιους Έλληνες πολεμιστές, κατατρόπωσε τα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Οι Έλληνες εξουδετέρωσαν το στρατιωτικό πλεονέκτημα, που έδιναν στους Αιγυπτίους, η ευρωπαϊκή πολεμική τακτική και η ευστοχία των όπλων τους, με τους Οθωμανούς να εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης έχοντας σοβαρές απώλειες.

Η απήχηση της μάχης της Σχοινόλακας αναπτέρωσε το πεσμένο ηθικό των Ελλήνων, ενώ η ήττα του Ιμπραήμ αποτέλεσε μια περίτρανη απόδειξη, ότι η υλική υπεροχή δεν εξασφαλίζει πάντοτε τη νίκη.

Η ελευθερία κι ανεξαρτησία του έθνους μας οφείλεται στον αγώνα των προγόνων μας για να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό.

Ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος κ. Παναγιώτης Καρβέλας, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Την 15η Μαρτίου 2022 αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες του αγώνα για την Ελευθερία μας, εδώ στην ένδοξη Σχοινόλακα. Με σεβασμό προς τους ήρωες της Επανάστασης, ο Δήμος μας εορτάζει την 197η Επέτειο της Ιστορικής Μάχης στην Σχοινόλακα. Η ελευθερία κι ανεξαρτησία του έθνους μας οφείλεται στον αγώνα των προγόνων μας για να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό.»

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print