ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΗΣΤΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ

Την εύρεση της Ιερής Εικόνας της Παναγιάς Ελεήστριας γιόρτασαν σήμερα το πρωί, όπως κάθε χρόνο με λαμπρότητα, οι κάτοικοι του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Ο εορτασμός ξεκίνησε με τη δοξολογία στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγιάς Ελεήστριας στην Κορώνη, χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη Φίλιππου Χαμαριά.

Η Εικόνα της Ελεήστριας βρέθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1897, ύστερα από συνεχείς εμφανίσεις της Παναγίας, στη Μαρία Σταθάκη, κάτοικο Κορώνης. Στο βραχώδη τόπο όπου βρέθηκε η Εικόνα, ανακαλύφθηκαν και άλλες δύο, αυτή του Εσταυρωμένου και του Ευαγγελιστή Λουκά. Εικάζεται ότι  κάποιος καλόγερος ή ιερωμένος, προκειμένου να τις σώσει από κάποιον ιερόσυλο, τις τύλιξε σε ένα πετραχήλι και τις έκρυψε. Οι Εικόνες ήταν γλυπτές, σαν αγαλματίδια. Η σύνθεση και των τριών αποτελούν τη σημερινή εικόνα της Ελεήστριας. Όσο αφορά τη χρονολογία κατασκευής, σύμφωνα με τον Ολλανδό Αρχαιολόγο Πέρσσον, ανήκουν στον 5-6 αιώνα μ.Χ., ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως κατατάσσονται στην μεταβυζαντινή εποχή. Ο ναός της Παναγίας Ελεήστριας χτίστηκε το 1900 στο σημείο, όπου βρέθηκαν οι εικόνες.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριος Καφαντάρης δήλωσε σχετικά: «Με την ευκαιρία της σημερινής εορτής, θα ήθελα να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο. Σήμερα πλήθος κόσμου προσήλθε στον Ιερό Ναό, για να προσκυνήσει την Ιερή Εικόνα της Μεγαλόχαρης. Εύχομαι όλοι μας να φωτιστούμε από τις οδηγίες της Εκκλησίας, ώστε να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις, ειδικά στις μέρες μας, που πρέπει να διαλέξουμε το σωστό δρόμο, της ανάπτυξης και της λύτρωσης για την Ελλάδα».

Στην εορτή παρέστησαν επίσης τα μέλη του Δημοτικού και Τοπικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κορώνης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κορωναίων «Παναγία η Ελεήστρια», ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορώνης, ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, τα τοπικά Σχολεία και πλήθος κόσμου.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print