Η Εμβληματική Κοινότητα της Κορώνης καλωσορίζει την Tavira (Πορτογαλία), τα νησιά Hvar & Brac (Κροατία) και τον Αγρό (Κύπρος).


Συγχαρητήρια σε όλους!

2013. Απόφαση εγγραφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας
Χώρες: Κύπρος, Κροατία, Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Μαρόκο, Πορτογαλία

Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013 στο Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO αποφάσισε τη διεύρυνση των Εμβληματικών Κοινοτήτων για τη Μεσογειακή Διατροφή. Το θέμα της διεύρυνσης ξεκίνησε με την πρωτοβουλία των τεσσάρων χωρών που αρχικά υποστήριξαν την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μαρόκο), συμπεριλαμβάνοντας την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Κροατία.

Η Μεσογειακή Διατροφή-από την ελληνική λέξη δίαιτα (diaita), που σημαίνει τρόπος ζωής- συμπεριλαμβάνει δεξιότητες, γνώση, τελετουργίες, σύμβολα και παραδόσεις σχετικά με την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, τη διατήρηση και συντήρηση, τον τρόπο μαγειρέματος και κυρίως την κατανάλωση του φαγητού. Η Μεσογειακή Διατροφή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις αξίες της φιλοξενίας, της γειτνίασης, του διαπολιτισμικού διαλόγου και της δημιουργικότητας αλλά και σε έναν τρόπο ζωής καθοδηγούμενο από το σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Οι επτά χώρες επέλεξαν τις κοινότητες που θα τις αντιπροσωπεύουν. η Ελλάδα την Κορώνη, Ισπανία την Soria, η Ιταλία το Cilento,η Κροατία τα νησιά Hvar και Brac, η Κύπρος τον Αγρό, το Μαρόκο το Chefchaouen και η Πορτογαλία την Tavira.

Αυτές οι αντιπροσωπευτικές κοινότητες ανακηρύχθηκαν σε Εμβληματικές Κοινότητες, σφραγιδοφύλακες της Μεσογειακής Διατροφής, με στόχο τη διαφύλαξη και προώθηση όχι μόνο του διατροφικού μοντέλου αλλά και του πολιτισμού που αυτό εμπεριέχει.

Η εγγραφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο στοχεύει, επίσης, στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη σημασία του υγιεινού τρόπου διατροφής και τις αειφόρου ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον. Τέλος, προωθεί τη συνεργασία ανάμεσα στις κοινότητες και τις χώρες.

 

http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg=en&pg=00011&RL=00884

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print