Η Κορώνη γιορτάζει την Προστάτιδά της Παναγία Ελεήστρια

Με μεγαλοπρέπεια πανηγύρισε εχθές η Κορώνη την Προστάτιδά της, Παναγία Ελεήστρια. Στην παμμεσσηνιακή εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την Παρασκευή της Διακαινησίμου, συμμετείχε πλήθος κόσμου από όλη τη Μεσσηνία. Η εορτή ξεκίνησε με δοξολογία στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Ελεηστρίας, πρωτοστατούντος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου. Στη συνέχεια, υπό τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Πύλου-Νέστορος, τελέσθη η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας της Ελεήστριας, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Η Εικόνα της Ελεήστριας βρέθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1897, ύστερα από συνεχείς εμφανίσεις της Παναγίας σε μία γυναίκα του χωριού. Στο βραχώδη τόπο όπου βρέθηκε η Εικόνα, ανακαλύφθηκαν και άλλες δύο, αυτή του Εσταυρωμένου και του Ευαγγελιστή Λουκά. Εικάζεται ότι  κάποιος καλόγερος ή ιερωμένος, προκειμένου να τις σώσει από κάποιον ιερόσυλο, τις τύλιξε σε ένα πετραχήλι και τις έκρυψε. Οι Εικόνες ήταν γλυπτές, σαν αγαλματίδια. Η σύνθεση και των τριών αποτελούν τη σημερινή εικόνα της Ελεήστριας. Όσο αφορά τη χρονολογία κατασκευής, σύμφωνα με τον Ολλανδό Αρχαιολόγο Πέρσσον, ανήκουν στον 5-6 αιώνα μ.Χ., ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως κατατάσσονται στην μεταβυζαντινή εποχή. Ο ναός της Παναγίας Ελεήστριας χτίστηκε το 1900 στο σημείο όπου βρέθηκαν οι εικόνες.

Στην εορτή παρέστη ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτρης Καφαντάρης, οι βουλευτές Μεσσηνίας, κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, κ. Θανάσης Πετράκος, και κ. Δημήτριος Κουκούτσης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, κ. Γιάννης Αργυράκης, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, κ. Παναγιώτης Νίκας, οι  Αντιδήμαρχοι Πύλου-Νέστορος,  Περιφερειακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι και οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print