Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ

Στο Δήμο Πύλου-Νέστορος η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει εξέχουσα θέση,στις ζωές των κατοίκων. Τα ιστορικά μνημεία, ο φυσικός πλούτος, τα μοναδικά τοπία και ο τρόπος ζωής και διατροφής συνιστούν ένα μοναδικό πολιτιστικό φαινόμενο, ικανό να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών. Το γεγονός ότι η Κορώνη του Δήμου Πύλου-Νέστορος αποτελεί μια από τις 7 Εμβληματικές Κοινότητες της Μεσογειακής Διατροφής μας τιμά, ενώ ταυτόχρονα μας δίνει το προβάδισμα να αναδείξουμε τον ελληνικό πολιτισμό σε όλο τον κόσμο, μέσα από την ανταλλαγή των ηθών και των εθίμων μας,της παράδοσης και της κουλτούρας μας.

Η μελέτη που έδωσε το «πράσινο φως»

Το 1958 ο αμερικανός ιατρός AncelKeys ξεκίνησε τη Μελέτη των 7 Χωρών, με την οποία, για πρώτη φορά στην ιστορία, εξετάστηκε συστηματικά η σχέση που υπάρχει στον τρόπο ζωής, τη διατροφή, τη στεφανιαία νόσο και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Στη μελέτη συμμετείχαν 12.763 άνδρες 40-59 ετών, από επτά χώρες, από τέσσερις περιοχές του κόσμου (ΗΠΑ, Βόρεια Ευρώπη, Νότια Ευρώπη, Ιαπωνία). Από την Ελλάδα τα δείγματα ήταν δύο: Κρήτη και Κέρκυρα.

Το μυστικό των Ελλήνων

Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι Κρητικοί είχαν την καλύτερη κατάσταση υγείας και τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο και καρκίνο. 20 χρόνια μετά οι Κρητικοί παρουσίαζαν τα μικρότερα ποσοστά θανάτων από όλες τις αιτίες. Το μυστικό τους ήταν ο ιδιαίτερος και φυσικός τρόπος ζωής τους (εργασία στην ύπαιθρο, αυξημένη φυσική δραστηριότητα), καθώς και η απλή και λιτή διατροφή τους, η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή ως Μεσογειακή Διατροφή.

Οι Εμβληματικές Κοινότητες στην προάσπιση του παγκόσμιου θησαυρού

Το 2008 η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και το Μαρόκο ανέλαβαν την πρωτοβουλία να αναδείξουν την πολιτισμική αξία της Μεσογειακής Διατροφής και υπέβαλαν φάκελο υποψηφιότητας στην UNESCO, προκειμένου να συμπεριληφθεί η Μεσογειακή Διατροφή στους παγκόσμιους θησαυρούς.

Στο πλαίσιο βελτίωσης της υποψηφιότητας, το 2009 ορίστηκαν ως Εμβληματικές κοινότητες, δηλαδή ως κοινότητες σύμβολα, η Κορώνη (από την Ελλάδα), το Cilento από την Ιταλία, η Soriaαπό την Ισπανία και το Chefchaouen από το Μαρόκο. Στις 16 Νοεμβρίου 2010 η Μεσογειακή Διατροφή πέρασε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO και η Κορώνη, το Chefchaouen, το Cilentoκαι η Soria ανακηρύχθηκαν Εμβληματικές Κοινότητες. Στις  Δεκεμβρίου 2013 η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO αποφάσισε τη διερεύνηση των χωρών που υποστήριξαν το αίτημα και των Εμβληματικών Κοινοτήτων, προσθέτοντας την Κροατία με τα νησιά Bracκαι Hvar, την Κύπρο με τον Αγρό και την Πορτογαλία με την Tavira.

Η Μεσογειακή Διατροφή ως ολοκληρωμένο και πολυδιάστατο αγαθό

Η αναγνώριση της Μεσογειακής Διατροφής από την UNESCO, την καθιστά ένα ολοκληρωμένο και πολυδιάστατο αγαθό, που το συνθέτουν τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, οι μέθοδοι παραγωγής, το αγροτικό τοπίο, το κλίμα και το έδαφος, οι διατροφικές συνήθειες, όλες οι εκφάνσεις κοινωνικής ζωής, ο πολιτισμός, τα ήθη και έθιμα, η παράδοση.

Η Ελλάδα αναλαμβάνει τον συντονισμό του Δικτύου για το 2021

Στις 16 Νοεμβρίου 2020 διοργανώθηκε από το Μαρόκο διακυβερνητική τηλεδιάσκεψη, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της θητείας του, ως συντονίστρια χώρα των κοινών δράσεων του Δικτύου των χωρών και των Εμβληματικών τους Κοινοτήτων, που υποστήριξαν την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Στο τέλος της Τηλεδιάσκεψης η Ελλάδα διεκδίκησε και ανέλαβε την προεδρία του Δικτύου της Μεσογειακής Διατροφής, για το έτος 2021. Η προεδρία θα επικεντρωθεί στην ενδυνάμωση της συνεργασίας του Δικτύου, καθώς και στη σύνδεση του διατροφικού μοντέλου με την εκπαίδευση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την επίδραση της κλιματικής αλλαγής.

Φορείς και Δράσεις

Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, έχοντας ως γνώμονα την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής και διατροφικής κληρονομιάς του τόπου μας, όσο και των εξαιρετικών αγροτικών προϊόντων,προασπίζει με στοχευμένες ενέργειες τη μεσογειακή κουλτούρα και τη μεταλαμπαδεύει στις νέες γενιές ανά τον κόσμο, υλοποιώντας δράσεις που θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές κλίμακες και θα αφορούν τη βιωματική εκπαίδευση των κοινοτήτων στη Μεσογειακή Διατροφή και την εκπαίδευση των επιχειρηματιών στην προώθηση αυτής στους επισκέπτες.

Σε συνεργασία με το Μανιατάκειον Ίδρυμα και συνεχώς συντονισμένος με τα Υπουργεία Πολιτισμού & Αθλητισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,ο Δήμος προτείνει μια συντονισμένη διεθνή καμπάνια υπέρ της Μεσογειακής Διατροφής, ως του πιο ισορροπημένου διατροφικού μοντέλου, για την προάσπιση της υγείας έναντι του Κορονοϊου.