ΚΕΝΤΡΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

ΚΕΝΤΡΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

 

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Από αρχές του Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί η έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας, που σηματοδοτεί τη δραστηριοποίηση αυτού του νέου θεσμού, με πεδίο εφαρμογής των δράσεών του σε όλη τη Μεσσηνία.   Η Κινητή Μονάδα Η Πράξη αφορά στη λειτουργία (3 έτη) διευρυμένου Κέντρου Κοινότητας στη Μεσσηνία με δικαιούχο το Δήμο Καλαμάτας και εταίρους τους Δήμους Δυτικής Μάνης, Τριφυλίας, Οιχαλίας, Πύλου – Νέστορος και Μεσσήνης.

Επισημαίνεται ότι οι Δήμοι-Εταίροι θα υποστηρίζονται μέσω κινητής μονάδας, η οποία αποτελεί βραχίονα του Κέντρου Κοινότητας. Σκοπός είναι να καταπολεμηθεί με ουσιαστικό τρόπο ο κοινωνικός αποκλεισμός με βασική παράμετρο τη χωρική διάσταση και τις τοπικές ιδιαιτερότητες .

Οι υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο Κοινότητας κινούνται σε τρεις κεντρικούς άξονες :

Α)Υποδοχή των πολιτών– Καταγραφή των αναγκών τους – Ενημέρωση, Υποστήριξη και παραπομπή των ωφελούμενων στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Β) Συνεργασία με Υπηρεσίες, Φορείς και Δομές παροχής υπηρεσιών Κοινωνικής Προστασίας.

Γ) Παροχή υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ωφελούμενων και θα διασφαλίζουν την κοινωνική τους ένταξη.

Ειδικότερα, το Κέντρο Κοινότητας μπορεί να παρέχει:

  • Ψυχοκοινωνική υποστήριξη και εργασιακή συμβουλευτική σε όλες τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

  • Συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς με στόχο την προώθηση στην αγορά εργασίας.

  • Διασύνδεση με τους φορείς και προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ωφελούμενων για παροχές και υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας.

  • Διοργάνωση εκδηλώσεων με επιμορφωτικό επικοινωνιακό και κοινωνικό περιεχόμενο.

  • Ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού.

  • Παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης για την ένταξη στην αγορά εργασίας, υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού κ.α.

 • Παροχή συμβουλευτικής ψυχοκοινωνικής στήριξης σε παιδιά, ενήλικες και οικογένειες

 • Ανάπτυξη δράσεων δημιουργικής απασχόλησης και μαθησιακής στήριξης παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, σε συνέργεια με τα προγράμματα εκπαίδευσης που υλοποιούνται (εκπαιδευτικές δραστηριότητες, μαθησιακή υποστήριξη, παροχή γευμάτων, υποστήριξη σχολικού περιβάλλοντος κ.α.)

  Για το μήνα Σεπτέμβριο οι προγραμματισμένες επισκέψεις της Κινητής Μονάδας θα πραγματοποιηθούν στο κοινοτικό κατάστημα στη Μεθώνη στις 3, 13 και 25 Σεπτεμβρίου 2018.

  Την κινητή μονάδα στελεχώνουν οι : Ταπανά Σταματία, Κοινωνική Λειτουργός, η οποία μαζί με την Ψυχολόγο, Χαριζοπούλου Μαρία, θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες του Δήμου μας σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πρόνοιας.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print