Κορώνη: Εμβληματική Κοινότητα για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

16 Νοεμβρίου 2010: Η Διακυβερνητική Επιτροπή της Unesco ψήφισε την εγγραφή της Μεσογειακής Δίαιτας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και ανακήρυξε την Κορώνη, τη Soria, το Cilento και το Chefchaouen εμβληματικές κοινότητες.

Η Πρόταση Υποψηφιότητας Υποστηρίχθηκε από την Ελλάδα (Κορώνη), Την Ισπανία (Soria), Την Ιταλία (Cilento) Και Το Μαρόκο (Chefchaouen).

Σχέδιο Απόφασης 5.COM 6.41 της Διακυβερνητικής Επιτροπής

Η  Επιτροπή 

  1. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιταλία και το Μαρόκο υποστήριξαν την υποψηφιότητα της Μεσογειακής Δίαιτας για την εγγραφή της στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, όπως περιγράφεται παρακάτω: Η Μεσογειακή Δίαιτα αποτελεί ένα σύνολο ικανοτήτων, γνώσεων, πρακτικών και παραδόσεων που κυμαίνονται από τη γη που παράγει προϊόντα μέχρι το τραπέζι, που περιλαμβάνει τις πρώτες ύλες, την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, το ψάρεμα, τη διαδικασία διατήρησης και συντήρησης και κυρίως την κατανάλωση φαγητού. Χαρακτηρίζεται ως ένα διατροφικό μοντέλο που έχει παραμείνει σταθερό στο χώρο-χρόνο και αποτελείται κυρίως από ελαιόλαδο, δημητριακά, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, ψάρι, γαλακτοκομικά και κρέας, μπαχαρικά, όλα αυτά συνοδευόμενα από κρασί και πάντα με σεβασμό στις θρησκευτικές ιδιαιτερότητες κάθε κοινότητας. Ωστόσο η  Μεσογειακή Δίαιτα (από την ελληνική λέξη δίαιτα ή διαφορετικά τρόπος ζωής) εμπεριέχει και άλλες έννοιες. Προωθεί την κοινωνική αλληλεπίδραση, αφού τα γεύματα που προσφέρονται σε μεγάλες γιορτές αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο των τοπικών εθίμων. Επιπλέον έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό «σώμα» γνώσης της λαϊκής παράδοσης. Το σύστημα σέβεται την περιοχή και τη βιοποικιλότητα και διασφαλίζει τη διατήρηση και ανάπτυξη παραδοσιακών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το ψάρεμα και την καλλιέργεια της γης στις Μεσογειακές κοινότητες της Soria στην Ισπανία, της Κορώνης στην Ελλάδα, του Cilento στην Ιταλία και του Chefchaouen στο Μαρόκο. Οι γυναίκες έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη μεταφορά της εμπειρίας και της γνώσης του «τελετουργικού», των παραδοσιακών γιορτών, και στην προστασία των διαφόρων τεχνικών που χρησιμοποιούν. 
  2. Αποφασίζει ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται στο Φάκελο Υποψηφιότητας Νο. 00394, η Μεσογειακή Δίαιτα εκπληρώνει τα κριτήρια για την εγγραφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο ως εξής:

R1: Η Μεσογειακή Δίαιτα είναι ένα σύνολο παραδοσιακών πρακτικών, γνώσεων και ικανοτήτων που περνάνε από γενιά σε γενιά και που παρέχει την αίσθηση του να ανήκει κανείς κάπου και της συνέχειας στις συγκεκριμένες κοινότητες.

R2: Η εγγραφή της στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο θα μπορούσε να την ενδυναμώσει σε σχέση με την πολυμορφία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και να προωθήσει τον διαπολιτισμικό διάλογο σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

R3: Η υποψηφιότητα περιγράφει μια σειρά από προσπάθειες διαφύλαξης που έχει αναλάβει η κάθε χώρα χωριστά και

ταυτόχρονα ένα πλάνο διακρατικών μέτρων που σκοπό έχει τη διασφάλιση της μεταφοράς στις νεότερες γενιές και την προώθηση της Μεσογειακής Δίαιτας μέσω της ευαισθητοποίησης.

R4: Η υποψηφιότητα είναι το αποτέλεσμα μιας στενής συνεργασίας των ανάλογων επίσημων νομικών προσώπων των τεσσάρων χωρών, που ενισχύθηκε από την ενεργό συμμετοχή των τεσσάρων κοινοτήτων και περιέχει αποδεικτικά στοιχεία για την ελεύθερη και εκ των προτέρων συναίνεση των κοινοτήτων.

R5: Η Μεσογειακή Δίαιτα έχει περιληφθεί στην καταγραφή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των τεσσάρων χωρών και θα περιληφθεί στη διακρατική καταγραφή των Μεσογειακών χωρών που είναι σε εξέλιξη.

Εγγράφει τη Μεσογειακή Δίαιτα στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

 

 

Μετάφραση από το επίσημο site της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco:

http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg=en&pg=00011&RL=00394

http://www.unesco.org/culture/ich/doc/src/ITH-10-5.COM-CONF.202-6-EN.pdf

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print