ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΚΤΟΡΟΥ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς:  «Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος είναι πλέον ο απόλυτος προορισμός».

 

Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτριος Καφαντάρης: «Επόμενος στόχος μας είναι η ανάδειξη του Μουσείου της Χώρας».

 

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης: «Η ωφελιμότητα αυτού του έργου είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλη τη Μεσσηνία».

 

Σε μια ευχάριστη γεμάτη συγκίνηση τελετή εγκαινιάστηκε εχθές το πρωί ο αναβαθμισμένος αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου του Νέστορος, στον Άνω Εγκλιανό του Δήμου Πύλου-Νέστορος από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά, ανοίγοντας τις πύλες του στο κοινό και δίνοντας τους τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο της ηπειρωτικής Ελλάδας, το οποίο πλέον διαθέτει νέες υποδομές περιήγησης με αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας και εξασφαλίζει άνετη πρόσβαση σε όλες τις ομάδες κοινού.

Την εκδήλωση άνοιξε με το λόγο του ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς σημειώνοντας ότι ένα μνημείο της κλίμακας και της σημασίας του Ανακτόρου του Νέστορα, στεγάζεται από ένα επίτευγμα αρχιτεκτονικής και τεχνολογικής μεγάλης σημασίας. Όπως ο ίδιος δήλωσε: «Το παλιό και το νέο συναντώνται εδώ… είναι ένα έργο που φτιάχνεται πολύ πίσω στο χρόνο με πάρα πολλές προσπάθειες», ανέφερε, κλείνοντας ότι «είμαι βέβαιος ότι η σοφία του Νέστορα έχει διαχυθεί στην Πύλο, στην Χώρα, στα χωριά της Μεσσηνίας κι από κει στην Πελοπόννησο, για να φωτίζει λίγο όλους μας τους δύσκολους καιρούς που περνάμε».

Με τη σειρά του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ανέφερε ότι, «αποδίδουμε στην παγκόσμια κοινότητα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας μας αλλά και ένα από τα σημαντικότερα ανάκτορα της Μυκηναϊκής εποχής, που σώζεται σε μία εξαιρετική κατάσταση. Είναι ένας εξαιρετικός πυλώνας αυτοκριτικής όλων μας γιατί ακριβώς αυτός ο χώρος δείχνει τις προτεραιότητες που έπρεπε να έχουμε ως Ελληνική κοινωνία» είπε και συνέχισε «η ωφελιμότητα του έργου είναι εξαιρετικά σημαντική για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πύλου – Νέστορος, αλλά και για όλη τη Μεσσηνία».

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτριος Καφαντάρης, φανερά συγκινημένος δήλωσε: «Μετά από τριάμισι χρόνια εντατικών εργασιών παραδίδεται στην παγκόσμια κοινότητα ο αναβαθμισμένος αρχαιολογικός χώρος του ανακτόρου του Νέστορος. Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος με μεθοδικότητα και συνεργασία στάθηκε σημαντικός αρωγός από την πρώτη στιγμή των εργασιών της αναβάθμισης του ανακτόρου, καταφέρνοντας να στηρίξει το έργο. Επόμενος στόχος είναι η ανάδειξη του μουσείου της Χώρας. Ήδη εκπονούνται οι μελέτες, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ούτως ώστε να ενταχθεί άμεσα στο νέο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Θέλουμε πάνω από όλα να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο μουσείο, ώστε να επιστραφούν στο φυσικό τους χώρο, εκεί όπου ανήκουν, τα ευρήματα της περιοχής μας.» Ευχαρίστησε δε την Περιφέρεις Πελοποννήσου γιατί έχει «φωτίσει» τα μνημεία του Δήμου Πύλου-Νέστορος στην Τουριστική Προβολή της Πελοποννήσου, στην την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών για τη δωρεά της μελέτης, τον Πρόεδρο της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο για τη δωρεά της γεωτεχνικής μελέτης για την κατασκευή του στεγάστρου, την τέως γ. γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τη συνεργασία και την επίλυση προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην υλοποίηση του έργου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, τη γ. γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, αλλά ιδιαίτερα τον συνδημότη μας πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη στενή παρακολούθηση όλης αυτής της πορείας, καθώς η  συμβολή στο συγκεκριμένο έργο ήταν καθοριστική για τη γρήγορη υλοποίηση του.

Ομιλία εκφώνησαν επίσης ο προϊστάμενος της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Πελοποννήσου Αντώνης Ψαράκης, ο Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Τζέιμς Γουάιτ, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μιλήτση-Κεχαγιά και ο επικεφαλής της ανασκαφής Αμερικανός καθηγητής αρχαιολογίας Τζακ Ντέιβις, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία των ανασκαφών.

Ακολούθησε ξενάγηση του κοινού στον αρχαιολογικό χώρο και στη συνέχεια στο Μουσείο της Χώρας. Εκεί τονίστηκε η ανάγκη αναβάθμισης του μουσείου με σκοπό τη σωστή έκθεση των ευρημάτων από την περιοχή της Χώρας. Έπειτα ο Υπουργός Πολιτισμού και ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος επισκέφθηκαν το Δημαρχείο της Χώρας όπου αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα, με τον Υπουργό να χαρακτηρίζει το Δήμο Πύλου-Νέστορος ως τον απόλυτο προορισμό.

Το παρών επίσης στην εκδήλωση έδωσαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, οι Βουλευτές Παναγιώτα Κοζομπόλη, Πέτρος Κωνσταντινέας και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, η γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού , Μαρία Βλαζάκη, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, εκπρόσωποι των Δήμων Μεσσηνίας, τα μέλη του Δημοτικού και Τοπικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλου-Νέστορος και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.

Με την ολοκλήρωση των έργων «Κατασκευή Νέου Στεγάστρου Προστασίας του Ανακτόρου του Νέστορος», προϋπολογισμού 2.068.400 Ευρώ και «Προστασία και Ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Νέστορος» προϋπολογισμού 450.000 Ευρώ δίνεται πλέον στο κοινό ένας άψογα διαμορφωμένος χώρος με στέγαστρο μοντέρνας αρχιτεκτονικής και σύγχρονες ηλεκτρονικές υπηρεσίας ξενάγησης. Το νέο στέγαστρο προστασίας, κατασκευασμένο από δομικό χάλυβα, καλύπτει το κεντρικό μνημείο σε έκταση 3.185 τ.μ. και οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν μέσω ειδικά διαμορφωμένων ξύλινων διαδρόμων κρεμασμένων από το ίδιο το στέγαστρο. Με την περιήγηση του ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τις αρχιτεκτονικές δομές των ανακτορικών κέντρων της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, καθώς και την υψηλή μυκηναϊκή τέχνη από τα ευρήματα και τα σπαράγματα των τοιχογραφιών.

Η επίβλεψη των έργων για την προστασία και την ανάδειξη του Ανακτόρου του Νέστορος στον Άνω Εγκλιανό Μεσσηνίας πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007 – 2013». Σημαντική υπήρξε η συμβολή της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και του Πανεπιστημίου του Cincinnati για την πραγματοποίηση του έργου.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print