ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΤΟΥ 1821 ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΔΑΜΗ ΚΟΡΕΛΛΑ

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του ήρωα του 1821, Καπετάν Αδάμη Κορέλλα, την Κυριακή 11 Μαΐου 2014, στο χωριό Ναβαρινίτσα, της Τοπικής Κοινότητας Κυνηγού, του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Η τελετή στη Ναβαρινίτσα, ξεκίνησε παρουσία επισήμων, αρχών, εκπροσώπων της θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, στις 12.00 το πρωί. Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτρης Καφαντάρης, υπό τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Πύλου-Νέστορος και στη συνέχεια ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Παναγιώτη Θεοδώρου Κορέλλα. Έπειτα, στην εκδήλωση ακούστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η μουσική παρτιτούρα, που έγραψε ο Johann Strauss, για τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, η οποία πρωτοπαίχθηκε στην Αυστρία το 1827.  Η τελετή τελείωσε με τραγούδι, χορό και μπουφέ.

Η σημασία της χθεσινής εκδήλωσης είναι μεγάλη, καθώς η συμμετοχή του Καπετάν Αδάμη Κορέλλα στη θρυλική Ναυμαχία του Ναβαρίνου ήταν καθοριστική για την θετική έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων, καθιστώντας τον ίδιο ως έναν από τους ήρωες του 1821. Όντας πρωτοπαλίκαρο του Κολοκοτρώνη, εθεωρείτο ο φόβος και ο τρόμος του δυνάστη Ιμπραήμ. Τότε μάλιστα, ήταν γνωστός με το όνομα «Τουρκοφάγος». Ο Ήρωας Αδάμης Κορέλλας, τιμώμενος καπετάνιος του Κολοκοτρώνη, εκτελώντας επώνυμη και προσωπική εντολή του Αρχιστράτηγου του Αγώνα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ήταν το δεξί του χέρι στην μαχόμενη Πελοποννησιακή και ειδικότερα Πυλιακή γη. Αξιοσημείωτο το γεγονός του χαρακτηρισμού του από τους ιστορικούς, ως ο εφευρέτης των Χωσιών (ενεδρών).Τέλος,  το 1842 με 1846 και το 1848 με 1850 διετέλεσε και Δήμαρχος της Πύλου.

 

Την ευθύνη για την εκτέλεση των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα ανέλαβε ο ιστορικός σύλλογος «ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΔΑΜΗΣ ΚΟΡΕΛΛΑΣ Ο ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ 1821», σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλου-Νέστορος.

Στην τελετή, που έλαβε μέρος στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, παρευρέθησαν ο Πανοσιολογιότατος και εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Αρχιμανδρίτης Ιερεμίας, ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτρης Καφαντάρης, ο Στρατηγός-Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας και εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Ελλάδας, κ. Βασίλειος Πανταζόπουλος,  ο Λοχαγός του 9ου Συντάγματος στρατοπέδου Καλαμάτας, κ. Ιωάννης Γκουλκούτης, ο Επισμηναγός και εκπρόσωπος του 120ου ΠΕΑ Καλαμάτας, κ. Μιχαήλ Χάντες,  Ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, κ. Ζουλάκης Ιωάννης, ο Πυραγός της Πυροσβεστικής Ηγεσίας, κ. Σωτήριος Καλκέας, ο Ναύαρχος, κ. Πελοπίδας Αγγελόπουλος, και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας αλλά και από την Αθήνα.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print