ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΑΧΗΣ ΣΤΟ ΜΑΝΙΑΚΙ

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της ιστορικής μάχης του Μανιακίου την Παρασκευή 20η Μαΐου 2022, από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου και τον Δήμο Πύλου – Νέστορος.

Μια μέρα σαν σήμερα, 20 Μαΐου του 1825, διεξάγεται η Μάχη στο Μανιάκι, στις «Θερμοπύλες» της Ελληνικής Επανάστασης. Ήρωας, ο Γρηγόριος Δικαίος – Παπαφλέσσας που έπεσε στην άνιση αναμέτρηση με τις ορδές του Ιμπραήμ.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εορταστικές εκδηλώσεις και την επέτειο της Ιστορικής Μάχης στο Μανιάκι.

Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο στα Ταμπούρια, της Τοπικής Κοινότητας Φλεσσιάδος, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. κ. Χρυσοστόμου.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. της Αναστάσεως του Χριστού, της Τοπικής Κοινότητας Μανιακίου, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του Παπαφλέσσα και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων.

Η εκφώνηση του πανηγυρικού της Ημέρας πραγματοποιήθηκε από τον  κ.Σταύρο Νικολόπουλο, Οικονομολόγο – Ιστορικό.

Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια παρουσιάστηκαν από τη χορευτική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Βλαχόπουλου.

Απαγγελίες ποιημάτων έγιναν από μαθητές και μαθήτριες του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας και του Δημοτικού Σχολείου Βλαχόπουλου.

“Στόχος μας, ως Δημοτική Αρχή, είναι η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του Δήμου μας να αναδεικνύει την πολιτιστική ταυτότητα της κάθε περιοχής με σεβασμό στην τοπική ιστορία και την παράδοσή της.” – ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος κ. Παναγιώτης Καρβέλας

“Με αφορμή την επέτειο της Μάχης στο Μανιάκι του 1825, με επικεφαλή τον Γρηγόριο Δικαίο – Παπαφλέσσα , η αυτοθυσία των ηρώων μας υπενθυμίζει ξανά σε όλους μας τον αγώνα τους για τη δημιουργία του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους.” – ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος κ. Παναγιώτης Καρβέλας

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος κ. Παναγιώτης Καρβέλας, αναφέρει:

«Την 20η Μαΐου αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες του αγώνα για την Ελευθερία μας, εδώ στα ένδοξα Ταμπούρια Φλεσσιάδος και στο ιστορικό Μανιάκι.

Με αφορμή την επέτειο της Μάχης στο Μανιάκι του 1825, με επικεφαλή τον Γρηγόριο Δικαίο – Παπαφλέσσα , η αυτοθυσία των ηρώων μας υπενθυμίζει ξανά σε όλους μας τον αγώνα τους για τη δημιουργία του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους.

Συγχαίρω την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την συνδιοργάνωση κι ευχαριστώ θερμά όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Στόχος μας, ως Δημοτική Αρχή, είναι η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του Δήμου μας να αναδεικνύει την πολιτιστική ταυτότητα της κάθε περιοχής με σεβασμό στην τοπική ιστορία και την παράδοσή της.»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print