ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η χώρα μας περνά τα τελευταία χρόνια μια πολύπλευρη κρίση, οικονομική, πολιτική, κοινωνική και όπως είναι φυσικό ο δημόσιος διάλογος έχει υπερκαλυφθεί μη δίνοντας χώρο σε επιπλέον θέματα, όπως αυτό του περιβάλλοντος.

Άλλωστε, όταν ως λαός δεν γνωρίζουμε αν θα την «βγάλουμε καθαρή», η συζήτηση για το περιβάλλον θεωρείται περιττή πολυτέλεια.

Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε, ότι οι «πληγές» που ανοίγουν στη φύση όπως αέρια, ρύπανση, μόλυνση, αποκαθίστανται πολύ πιο δύσκολα σε βάθος χρόνου και στοιχίζουν πολύ περισσότερο σε χρήμα, ποιότητα ζωής, υγεία και άλλα.

Η σημερινή Ημέρα αναδεικνύει περισσότερο από κάθε άλλη την προσωπική και ατομική ευθύνη όλων μας, να ενεργήσουμε με αυταπάρνηση και αποφασιστικότητα, για να προστατεύσουμε τον κόσμο που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενεές.

Γι αυτό και πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας ότι η προστασία, η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί χρέος και ευθύνη του καθένα μας ξεχωριστά. Με απλές κινήσεις, με μικρή αλλαγή ορισμένων βλαβερών συνηθειών μας, μπορούμε να μειώσουμε τα απορρίμματα που παράγουμε, μπορούμε να εξοικονομήσουμε πολύτιμους φυσικούς πόρους που μέχρι πρότινος σπαταλούσαμε, μπορούμε να δώσουμε νέα προοπτική, νέα ελπίδα στη γη μας και σε εμάς τους ίδιους.

Εμείς, στο πλαίσιο του θεσμού, των λειτουργιών και των δυνατοτήτων της Αυτοδιοίκησης μεθοδεύουμε, οργανώνουμε και στηρίζουμε κάθε ομαδική και ατομική προσπάθεια που αποσκοπεί στη διάσωση και την ενίσχυση του φυσικού μας πλούτου. Εκπονούμε προγράμματα και συνεργαζόμαστε με όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τις ομάδες πολιτών που ενεργοποιούνται για τα ζητήματα της οικολογίας και του πολιτισμού, τα οποία, άλλωστε, είναι αλληλένδετα.

Καλώ όλους του συμπολίτες μας να συμμετέχουν και να στηρίζουν κάθε ανάλογη προσπάθεια.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο σεβασμός στη φύση είναι αξία του πολιτισμού μας, ισοδυναμεί με το σεβασμό στις επόμενες γενιές.

Είναι ο σεβασμός στο αγαθό και το δικαίωμα της ζωής.

Δημήτρης Καφαντάρης

Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print