Αρχοντικό Τσικλητήρα

Έκθεση Συλλογής Rene Puaux

Έκθεση Συλλογής Γάλλου Φιλέλληνα Rene–Puaux

Η συλλογή των πινάκων και των αντικειμένων του Γάλλου φιλέλληνα Rene Puaux αφορά τα χρόνια της προσπάθειας και την αγωνίας των Ελλήνων να απαλλαγούν από τον Τούρκικο ζυγό. Όλα τα έργα αποτυπώνουν μορφές αγωνιστών και ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, τοπία της εποχής εκείνης, καθώς και τα γεγονότα της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, θέμα συναφές με αυτό τον τόπο.

Ο συλλέκτης αποφάσισε να δωρίσει τη συλλογή του στο ελληνικό κράτος και σήμερα κοσμεί τον πρώτο όροφο του αρχοντικού του Ολυμπιονίκη Τσικλητήρα, στην Πύλο.

Για τον σκοπό αυτό, ο πρώτος όροφος της Οικίας Τσικλητήρα έχει παραχωρηθεί στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, από τον Δήμο Πύλου-Νέστορος, και με την χρηματοδότηση του Τ.Α.Π.Α. Τα εγκαίνια του χώρου πραγματοποιήθηκαν από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στις 13 Αυγούστου του 2012.

 

Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας

 

Ο Κωστής Τσικλητήρας γεννήθηκε το 1888 στην Πύλο. Σπούδασε στη Βιομηχανική και Εμπορική Ακαδημία του Όθωνος Ρουσόπουλου, στην Αθήνα. Ο πατέρας του, Ηρακλής Τσικλητήρας, ήταν Δήμαρχος της Πύλου και πρόξενος της Γαλλίας στο Ναυαρίνο. Η πρώτη του εμφάνισή στον στίβο έγινε το 1906, σε ηλικία 28 ετών, όπου αγωνίστηκε στο άλμα εις μήκος άνευ φόρας, μετά τους Πανελλήνιους Αγώνες, στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Σε ηλικία 20 ετών κατακτά δύο ασημένια μετάλλια, στα αθλήματα άλμα εις μήκος και άλμα εις ύψος άνευ φόρας, στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου. Η εμφάνιση του στον στίβο, εκείνη την εποχή θεωρήθηκε καταπληκτική, λόγω του νεαρού της ηλικίας του, αποδεικνύοντας στους χιλιάδες φιλάθλους του Λονδρέζικου σταδίου, ότι επάξια οι πρόγονοι της Ελλάδας χάρισαν στην ανθρωπότητα την ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το πρώτο του παγκόσμιο ρεκόρ ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης, τον Ιούνιο του 1912, στο άλμα εις μήκος άνευ φόρας. Το φθινόπωρο του ίδιου έτους πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους. Ένα χρόνο μετά, σε ηλικία 25 ετών, πέθανε από μηνιγγίτιδα.