ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΠΛΗΡΗΣ ΗΜΕΡΩΝ Ο ΕΠΙΖΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ NINIO BIXIO

Πληροφορηθήκαμε ότι προ ολίγων ημερών και πριν κλείσει τα 102α γενέθλια του ο Βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιζών της τραγωδίας Nino Bixio, στην Πύλο, απεβίωσε.
Ο Bill Rudd είχε τα τελευταία χρόνια όνειρο να γνωστοποιηθεί στο ευρύ κοινό η ιστορία των τραγωδιών του Nino Bixio και του Sebastiano Veniero, πλοία, τα οποία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανοιχτά της Πύλου και της Μεθώνης πυρπολήθηκαν, κοστίζοντας τη ζωή περισσότερων των 800 στρατιωτών.
Τον Μάιο του 2018 πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια των τιμητικών πλακετών εις μνήμην των πεσόντων των τραγωδιών.
Σημαντικός ήταν ο ρόλος της Παμπυλιακής Αδελφότητας της Μελβούρνης «το Ναυαρίνο», της Παμμεσηνιακής Αδελφότητας Αυστραλίας «Παπαφλέσσας», της Ομοσπονδίας των Μεσσηνιακών Οργανισμών Μελβούρνης και Βικτώριας Αυστραλίας, καθώς και του Ιστορικού Τζιμ Κλέιβεν για την πρωτοβουλία και την υποστήριξή τους να αναγερθούν οι τιμητικές πλάκες στην Πύλο και τη Μεθώνη.
Μια πραγματικά αξιαγάπητη προσωπικότητα, ο Bill Rudd, έφυγε πλήρης ημερών, έχοντας όμως προλάβει, με τη βοήθεια ερευνητών ιστορικών και της διασποράς των Ελλήνων στην Αυστραλία, να δημιουργήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας τόσο μεταξύ των συγγενών των ANZAC όσο και όλου του κόσμου, για την διατήρηση όχι μόνο της μνήμης των πεσόντων αλλά και της νεότερης ιστορίας.
Αναπαύσου εν Ειρήνη Bill Rudd!

Λίγα λόγια για την ιστορία των Τραγωδιών
Στις 17 Αυγούστου του ’42 το πλοίο Nino Bixio, μετέφερε 2.000 Συμμάχους αιχμαλώτους στρατιώτες από τη Λιβύη με προορισμό ένα στρατόπεδο στην Ιταλία, όταν, 12 ναυτικά μίλια έξω από την Πύλο, πυρπολήθηκε από ένα συμμαχικό υποβρύχιο, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο άνω των 300 στρατιωτών. Ένα χρόνο νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του ’41, το Sebastiano Veniero-Jason είχε πυρποληθεί ανοιχτά της Μεθώνης, αφαιρώντας τη ζωή σε περισσότερους από 500 στρατιώτες, ενώ οι υπόλοιποι επιβαίνοντες, οι οποίοι έφταναν τους 1.600, με τη βοήθεια των ντόπιων κατοίκων, τοποθέτησαν σε προσωρινούς τάφους όσα σώματα ξέβρασε η θάλασσα στις ακτές της Μεθώνης.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print