Ολοκληρώθηκε στην Καλαμάτα το συνέδριο της ΕΝΑ και του Ιδρύματος Adenauer για τις “Εξυπνες πόλεις”

Το νέο συνέδριο της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) και του Ιδρύματος Konrad Adenauer Stiftung Ελλάδας και Κύπρου ολοκληρώθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο στην πόλη της Καλαμάτας, στο ξενοδοχείο «Elite City Resort» με θέμα «𝐒𝐦𝐚𝐫𝐭 𝐜𝐢𝐭𝐢𝐞𝐬: 𝐒𝐨𝐥𝐮𝐭𝐢𝐨𝐧𝐬 𝐟𝐨𝐫 𝐚 𝐯𝐢𝐚𝐛𝐥𝐞 𝐟𝐮𝐭𝐮𝐫𝐞 – Εξυπνες πόλεις: λύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον». Τόσο ο υφυπουργός Ερευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Δήμας όσο και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος κέντρισαν το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων με τις καίριες τοποθετήσεις τους και έδωσαν πολλές ιδέες – προτάσεις για το μέλλον και την καθημερινότητα όλων μας.

Αρχικά, στην πρωινή συνεδρία, ο project manager Βασίλης Καρύδας – Υφαντής παρουσίασε το Ιδρυμα και τους σκοπούς του και μίλησε για τη σχέση του Ιδρύματος με την Ενωση Ελλήνων Αυτοδιοικητικών. Ευχαρίστησε τους ομιλητές για την παρουσία τους και κάλεσε στο βήμα για χαιρετισμό το Νεκτάριο Καλαντζή πρόεδρο της Ενωσης. Ο κ. Καλαντζής γνωστοποίησε την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Φορέα Νέων Αυτοδιοικητικών. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή Ενωση στην δημιουργία της οποίας – όπως σημείωσε – βοήθησε σημαντικά και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Σε αυτή μετέχουν νέοι αυτοδιοικητικοί από 30 χώρες. Εξήγησε πως δεν ήταν τυχαία η επιλογή της πόλης για το σεμινάριο, καθώς η Καλαμάτα είναι μία πόλη η οποία ευνοεί τη χρήση οικολογικών τρόπων μετακίνησης, μία πόλη που κινείται στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οπως πρόσθεσε, «κινητήριος δύναμη» για το συνέδριο ήταν η επικοινωνιολόγος Μαριλένα Γυφτέα, η οποία μοιράζεται με όλους τους άλλους διοργανωτές , τη μεγάλη αγάπη της για τον τόπο. «Το ενδιαφέρον όλων μας είναι το πώς η Καλαμάτα και όλες οι πόλεις θα γίνουν πιο έξυπνες και πιο πράσινες» είπε κλείνοντας ο κ. Καλαντζής, δίνοντας την αφορμή στο δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο να ανέβει στο βήμα και να μιλήσει για τις προσπάθειες της πόλης και για την ένταξή της στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης. «Βρίσκεστε στην πόλη της εξωστρέφειας, στην πόλη του πολιτισμού, στην πόλη που δεν φοβάται το μέλλον, που δεν φοβάται το νέο, ίσα-ίσα το επιδιώκει. Με σκοπό να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τους πολίτες, παρακολουθούμε τα προγράμματα, τις προσκλήσεις των υπουργείων, προσπαθούμε να κερδίσουμε χρηματοδοτήσεις και από τα υπουργεία και από άλλες πηγές. Κάνουμε πολύ καλή δουλειά σε αυτό τον τομέα γιατί η Καλαμάτα πρέπει να πετύχει, να γίνει κλιματικά ουδέτερη και αυτό το στόχο πρέπει να τον πετύχουμε μέχρι τις 30/12 του ’23. Εχουμε θέσει στους εαυτούς τον σκοπό να γίνουν 100 έργα και πρέπει να βρούμε κάθε τρόπο να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ένα στοίχημα, αλλά φυσικά σε αυτό χρειαζόμαστε και όλους εσάς, χρειαζόμαστε τους ίδιους τους ανθρώπους» τόνισε.

Ο υφυπουργός Χρήστος Δήμας συμφώνησε με το δήμαρχο πως όντως η Καλαμάτα είναι μία πόλη – πρότυπο για άλλες πόλεις και σχολίασε ότι το Ιδρυμα Adenauer τα τελευταία χρόνια προσπαθεί και εργάζεται προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των ελληνογερμανικών σχέσεων. Ξεκινώντας το λόγο του, έκανε γνωστό πως μέχρι τώρα η Ελληνική Πολιτεία δεν είχε δεδομένα για το «οικοσύστημα καινοτομίας νεοφυών επιχειρήσεων», ούτε κάποιο σχετικό ορισμό για αυτές. Πλέον στην πλατφόρμα «Elevate Greece” υπάρχουν 4  προϋποθέσεις για να μπει μια επιχείρηση σε αυτό το μητρώο. Σήμερα υπάρχουν 640 εγγεγραμμένες νέες επιχειρήσεις και ένα αναλυτικό μητρώο με τα δεδομένα τους. Είναι αυστηρά τα κριτήρια για να εγγραφεί κάποιος σε αυτή την πλατφόρμα και οι τομείς δράσης στους οποίους επεκτείνονται οι επιχειρήσεις αυτές, είναι πάνω από 20. Ο στόχος είναι να αξιοποιηθεί η πλατφόρμα ανάλογα και η Πολιτεία να γίνει σύμμαχος στις επιχειρήσεις αυτές, να δώσει φορολογικά κίνητρα, να βρει πηγές χρηματοδότησης και να τις βοηθήσει. Στην πρώτη θέση αριθμητικά βρίσκονται οι βιοεπιστήμες, στη δεύτερη ο τουρισμός και η φιλοξενία στην τρίτη το περιβάλλον και η ενέργεια και στην τέταρτη είναι ο αγροδιατροφικός τομέας. Ενα «καμπανάκι», το οποίο πρέπει να μας επιστήσει την προσοχή,  όπως ανέφερε ο κ. Δήμας, είναι το ότι μόνο 2 στους 10 ιδρυτές-τριες των επιχειρήσεων αυτών είναι γυναίκες, πράγμα που δείχνει ότι πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα ώστε να ενισχυθεί επιπλέον και στην ουσία η γυναικεία καινοτομία και η γυναικεία επιχειρηματικότητα. Το ποσοστό αυτό δείχνει ότι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και δυστυχώς – όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

«Πρέπει να δοθούν κι άλλα κίνητρα για επενδύσεις πάνω στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης και να απλοποιηθεί η διαδικασία της αξιολόγησης. Ετσι θα βοηθηθούν οι επιστήμονες να μείνουν στην Ελλάδα και θα εργαστούν εδώ. Η Ελλάδα είναι μία ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα στον τομέα αυτό. Το 67% των νεοφυών επιχειρήσεων βρίσκεται στην Αθήνα και στην Πελοπόννησο δυστυχώς βρίσκεται ένα ποσοστό κάτω από 1%» έκανε γνωστό ο ίδιος κι έτσι ο κ. υπουργός πρότεινε η Περιφέρεια Πελοποννήσου να αξιοποιήσει κονδύλια από το ΕΣΠΑ ώστε να μπορούν εκείνοι που θέλουν, να επιχειρούν από τον τόπο τους και να μην χρειαστεί να μεταφερθούν στην Αθήνα. Ο κ. Δήμας μίλησε στη συνέχεια για: το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά», την «Πολιτεία καινοτομίας», το Κέντρο Ερευνας «Αρχιμήδη», την επέκταση του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, για το πρόγραμμα «Λεύκιππος». Τόνισε για ακόμη μία φορά με βεβαιότητα πως η Ελληνική Πολιτεία οδηγεί τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος μίλησε για την πραγματικότητα την οποία βιώνει ως πολίτης με αναπηρία, εδώ και 3 χρόνια – κυρίως στο εξωτερικό. Ξεκίνησε με το μήνυμα πως τα πράγματα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο άσχημα όσο πολλές φορές περιγράφεται. Ο ίδιος έχει σίγουρα την πεποίθηση πως έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα, πώς πρέπει να γίνουν κι άλλα, αλλά πως τα πράγματα θα πάνε ακόμα καλύτερα στο μέλλον. Οσον αφορά τον τομέα της προσβασιμότητας, αναφέρθηκε σε χρήσιμες εφαρμογές οι οποίες βοηθούν την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία και υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει να δείξει καλά παραδείγματα. «Είμαστε σε μία ψηφιακή εποχή πρέπει να νοιαζόμαστε όμως όχι μόνο για την κυκλική οικονομία, αλλά για τη λειτουργικότητα της καθημερινότητας των ανθρώπων αυτών» προέτρεψε. Ο ίδιος ανέφερε 4 άξονες που όλοι συνδέονται μεταξύ τους, ώστε να μπορέσει ο άνθρωπος με αναπηρία να είναι ανεξάρτητος, παραγωγικός και αποδοτικός: τους δρόμους, τα κτήρια, τα πεζοδρόμια και τις υπηρεσίες. Ολα αυτά πρέπει να συνδέονται, για τη σωστή προσβασιμότητα. Αναφέρθηκε στο μέτρο του προσωπικού βοηθού, που έχει ξεκινήσει, αλλά όπως είπε «τι να κάνει κανείς έναν προσωπικό βοηθό, τη στιγμή που δεν μπορεί να φτάσει μέχρι την καφετέρια, στο σινεμά για να μπορέσει να διασκεδάσει; «Αφού δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, ράμπες, ανελκυστήρες και άλλα πολλά. Επίσης, θα βγω βόλτα μόνο παίρνοντας το επίδομα της αναπηρίας; Το κράτος με θέλει ένα παθητικό πολίτη; Χρειάζομαι επίδομα για να εργαστώ, όχι για να μην κάνω τίποτα και για να εργαστώ, χρειάζομαι να γίνουν οι επιχειρήσεις προσβάσιμες. Για να μπορώ να πάω να εργαστώ, χρειάζομαι να έχω σωστή πρόσβαση στην εκπαίδευση, χρειάζεται μία συνολική συνείδηση. Οι ανάπηροι μπορούν να προσφέρουν ένα σημαντικό κομμάτι κέρδους σε όλες τις επιχειρήσεις και στο κράτος, αν απορροφηθούν και εργαστούν στις θέσεις που μπορούν. Πρέπει ο Δήμος να είναι πολύ αυστηρός όσον αφορά την προσβασιμότητα και τους κανόνες στο δημόσιο χώρo. Yπάρχουν προγράμματα στρατηγικής πολύ χρήσιμα και ο στόχος μας είναι να εργαζόμαστε όχι μόνο για τους ανάπηρους πολίτες, αλλά για όλους τους πολίτες, καθώς αυτά τα έργα πραγματικά είναι ευεργετικά για το σύνολο των πολιτών, είτε αντιμετωπίζουν κάποια αναπηρία είτε όχι. Καλές οι ιδέες και οι προτάσεις για να μειώσουμε το διοξείδιο του άνθρακα, να γίνουμε κλιματικά ουδέτεροι, αλλά δεν πρέπει να βοηθήσουμε και τους ανθρώπους; Εχετε δει την Κομοτηνή; Είναι μία ιδανική πόλη για τα άτομα με αναπηρία» είπε κλείνοντας.  Στη συζήτηση που ακολούθησε αναφέρθηκε το ζήτημα της προσβασιμότητα στους αρχαιολογικούς χώρους – παρατήρηση που έκανε ο Γιώργος Λαζαρίδης πρωταθλητής τένις με αμαξίδιο. «Αυτός δεν θα έπρεπε να είναι ένας διάλογος μεταξύ αναπήρων πολιτών αλλά πολιτών «σκέτο»» τόνισε ο ευρωβουλευτής και συνέχισε «Οι πολίτες δεν είναι κάποιων συγκεκριμένων κατηγοριών, οι προσπάθειες μου γίνονται σε μία καθολική βάση, είτε ο πολίτης είναι Ρομά, ανάπηρος, ομοφυλόφιλος κλπ.».

Ο κ. Κυμπουρόπουλος έκανε ακόμη γνωστό πως πρόσφατα ψηφίστηκε στην Ισπανία νόμος, ο οποίος δίνει το δικαίωμα στα άτομα με νοητικές δυσκολίες, να μπορούν να ψηφίσουν. «Μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να αντιλαμβάνονται τον κόσμο διαφορετικά από ότι εμείς και να σκέφτονται διαφορετικά , όμως αυτό δεν πάει να πει ότι δεν μπορούν να καταλάβουν τι κόσμο θέλουν, είτε τι είδους κόσμο. Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Θέλουμε μέτρα ουσιαστικά, όχι μέτρα φιλανθρωπίας. Θέλουμε κίνητρα ώστε οι επιχειρήσεις να προσλάβουν ανάπηρα άτομα, γιατί στα κατάλληλα πόστα, μπορεί να είναι πάρα πολύ παραγωγικά . Πρέπει όμως να μπορούν οι ανάπηροι να φτάσουν στη δουλειά τους, να μπορούν να μπουν στην επιχείρηση. Δυσκολεύομαι ακόμα και να πάω να ψηφίσω! Μπορώ να είμαι υποψήφιος, αλλά δεν μπορώ να πάω στο σχολείο να ψηφίσω. Για να ψηφίσω πρέπει να με σηκώσουν 4 άνθρωποι – πράγμα το οποίο με κάνει να αισθάνομαι ως νεκρός ή πρέπει να κατεβάσουν την κάλπη στον ισόγειο χώρο, γεγονός που καταργεί το δικαίωμα της ιδιωτικότητας και του δικαιώματος της ίσης μεταχείρισης με τους άλλους ανθρώπους» αποσαφήνισε.

Στη συνέχεια ο Νίκος Λυσιγάκης – σύμβουλος επικοινωνίας και πολιτικής μίλησε για την εφαρμογή κινητικότητας “Freenow” και εξήγησε πώς αυτή η εφαρμογή θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη, ειδικά μέσα στο πλαίσιο μιας ενεργειακής κρίσης η οποία γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Ανέλυσε επίσης τον θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και στις πόλεις. Η «Freenow» έχει κοινόχρηστους στόλους διαφόρων ειδών οχημάτων, από ηλεκτρικό πατίνι και σκούτερ μέχρι αυτοκίνητο και σκοπό έχει να εξυπηρετήσει ανθρώπους που θέλουν να χρησιμοποιούν αυτό τον τρόπο μετακίνησης, γρήγορα και εύκολα με την χρήση του κινητού τους τηλεφώνου.

Στο μεσημβρινό session, τη σκυτάλη πήρε η Μαριλένα Γυφτέα, η οποία για 3η χρονιά συνεργάζεται με το Ίδρυμα και την Ένωση στο συγκεκριμένο πρότζεκτ και στο κομμάτι της Πολιτικής Επικοινωνίας. Η κ. Γυφτέα αρχικά εισήγαγε τους συμμετέχοντες στο θεωρητικό πλαίσιο της Πολιτικής Επικοινωνίας και ανέλυσε διεξοδικά τα βήματα για μια σωστά δομημένη προεκλογική καμπάνια. Περαιτέρω, αναφέρθηκε στη σημασία των social media σήμερα, στη διαχείριση της εικόνας των υποψηφίων, του hate speech, αλλά και σε τεχνικές που οδηγούν σε μια επιτυχημένη δημόσια ομιλία. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να λύσουν αρκετές απορίες τους, αλλά και να εξελίξουν τις δυνατότητες τους μέσα από το διαδραστικό workshop που ακολούθησε το πρωί της Κυριακής.

Από πλευράς Δήμου Πύλου – Νέστορος το «παρών» έδωσε ο Παναγιώτης Μαργιάννης – πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print