ΟΜΙΛΙΑ Ν. ΛΥΓΕΡΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ

 

Μία άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία-συζήτηση με θέμα τον «Ζεόλιθο ως στρατηγική των ελαιοπαραγωγών» πραγματοποιήθηκε, εχθές το απόγευμα, στον Κινηματογράφο “REX”, στη Χώρα, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος, κ. Δημητρίου Καφαντάρη σε συνεργασία με την ομάδα ελαιοπαραγωγών «Νηλέας».

Ομιλητής ήταν ο κ. Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος, Καθηγητής Στρατηγικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο της Λυών στη Γαλλία, με ειδίκευση στην Στρατηγική και Γεωπολιτική. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Λυγερός θεωρείται σύμφωνα με την κλίμακα Standford-Binet, ο Έλληνας με το υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο. Επίσης διατελεί ειδικός σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, στην Αστυνομική Ακαδημία και τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας. Ως ερευνητής, έχει ασχοληθεί με τους τομείς της Άλγεβρας, της Θεωρίας Αριθμών και της Συνδυαστικής, ενώ ανήκει στις ομάδες των ερευνητών που ανακάλυψαν το 1998, δέκα πρώτους διαδοχικούς αριθμούς σε αριθμητική πρόοδο και το 2010 την έκτη λύση της εξίσωσης του Ramanujan, μέσω υπολογιστών. Επιπλέον, είναι ένας εκ των τριών καθηγητών που συνέταξαν την συμβουλευτική έκθεση για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας που τέθηκε στη διάθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Στόχος της χθεσινής εσπερίδας ήταν να πληροφορήσει το κοινό, σχετικά με τις ιδιότητες του ορυκτού ζεόλιθου. Στην εκδήλωση, που παρουσίασε αυξημένο ενδιαφέρον για τους ελαιοπαραγωγούς και γεωπόνους που παρευρέθηκαν, απαντήθηκαν ερωτήματα σχετικά με τις θετικές  επιπτώσεις της χρήσης του πετρώματος του Ζεόλιθου στις συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες, στην κτηνοτροφία, στον καθαρισμό λυμάτων και πόσιμου νερού και γενικότερα στην καθημερινότητα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ζεόλιθος είναι ένα υδρόφιλο φυσικό ορυκτό που λόγω της μοριακής του δομής έχει την ιδιότητα να δρα ως φίλτρο και να δεσμεύει βαρέα μέταλλα, τοξίνες, να ρυθμίζει προς το ουδέτερο το Ph και να εμπλουτίζει τα ύδατα με οξυγόνο, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνει το νερό και τα υπόλοιπα ωφέλιμα στοιχεία.

Στο τέλος της εκδήλωσης, μοιράστηκε στο κοινό ζεόλιθος σε μορφή πούδρας αλλά και πετρώματος, έτσι ώστε να το δοκιμάσουν και να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τις σημαντικές ιδιότητές του.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος: «Είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας να ψάχνουμε και να αναδεικνύουμε καινοτομίες, ώστε να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας μας. … Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επιλέξαμε την Χώρα, για να γίνει αυτή η συνάντηση. Η Χώρα είναι το κέντρο του δήμου σε παραγωγή ελαιόλαδου, καθώς επίσης και τόπος μεγάλης ιστορικής σημασίας, μιας και εδώ, η ιστορία συναντά τον βασιλιά Νέστορα και το παλάτι του, το οποίο περιβάλλεται από χιλιάδες αιωνόβια δέντρα ελιάς.» Και συνέχισε: «Οι ελιές μας είναι ο πρωτογενής τομέας παραγωγής μας και αυτόν πρέπει να στηρίξουμε. Είμαστε ξακουστοί για το λάδι μας σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και βραβευμένοι για την εξέχουσα ποιότητά του. … Οι περισσότεροι από εμάς βιοπορίζονται από την καλλιέργεια των ελαιόδεντρων, καθώς είναι και η κύρια πηγή εισοδήματος μας.»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print