ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την τιμητική παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, εορτάστηκε στην Πύλο στις 20 Οκτωβρίου 2019, η 192α επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου.

Στην Πανηγυρική Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, παρουσία εκπροσώπων Αρχών και Φορέων, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων στην κεντρική πλατεία της πόλης, κατάθεση στεφάνων και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.


                               Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις ιστορικές στιγμές της Ναυμαχίας, στέλνοντας μήνυμα σε όλους τους συμμάχους αλλά και στη γείτονα Τουρκία, ότι «οι Έλληνες δεν ξεχνάμε κανέναν από εκείνους οι οποίοι μας στάθηκαν στους μεγάλους αγώνες και στις μεγάλες αγωνίες και τους ευχαριστούμε για μία ακόμη φορά μέσα από τη μνήμη της Ναυμαχίας». Ταυτόχρονα τόνισε ότι οι Έλληνες είναι παρόν¬ες και φύλακες της ειρήνης, των θαλάσσιων συνόρων της πατρίδος, της Ευρωπαικής Ένωσης και της διεθνούς νομιμότητας.


                              Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος συνοδευόμενος από το Μητροπολίτη Μεσσηνίας, τον τ. Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «ΨΑΡΑ». Απευθυνόμενος στον Αρχηγό του Στόλου Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη και το προσωπικό της Φρεγάτας τόνισε, «Χάρη σε σας η Ελλάδα σήμερα, όχι μόνο φυλάσσει υπερηφάνως τα σύνορά της, αλλά και γιατί επιπλέον επιτελείτε αποστολή, η οποία υπερβαίνει τα σύνορά μας, διότι αφορά τα σύνορα της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

Τη παραμονή του εορτασμού 19 Οκτωβρίου, μεταξύ άλλων εκδηλώσεων, η ημέρα έκλεισε με τη φαντασμαγορική αναπαράσταση της Ναυμαχίας στο λιμάνι της Πύλου, την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου. Η ιστορία ξαναζωντάνεψε 192 χρόνια μετά, με τη συμμετοχή πέντε σπάνιων παραδοσιακών ιστιοφόρων, ενώ ο ουρανός έλαμψε από τη ρίψη πυροτεχνημάτων.


                           Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας εκφράζει τις ευγνώμονες ευχαριστίες του στην οργανωτική επιτροπή των Ναυαρινείων, στους θεσμικούς φορείς, στους χορηγούς των εκδηλώσεων, στο προσωπικό του Δήμου, σε όσους ακόμη συμμετείχαν στην διοργάνωση των φετινών εκδηλώσεων, καθώς και στους χιλιάδες των επισκεπτών που τίμησαν με την παρουσία τους τον εορτασμό.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print