ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΑΪΤΗ

Τη μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Δημητρίου του Χωραΐτη γιορτάζουν η Ιερά Μητρόπολις Τριφυλίας & Ολυμπίας και ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, στην γενέτειρα του την Χώρα, και σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΟΡΤΗΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΑΪΤΗ

Σάββατο 07 Μαΐου 2022

Ώρα 7.00 μ.μ. : Μέγας ιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας στο φερώνυμο Ιερό Ναό.

Κυριακή 08 Μαΐου 2022

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσοστόμου

 Ώρα 09.45 π.μ.: Πέρας προσέλευσης επισήμων

Ώρα 10.30 π.μ.:  Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Αγίων Λειψάνων, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Πύλου-Νέστορος, προς τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου

Ώρα 11.00 π.μ.: Δέηση στην κεντρική Πλατεία της Χώρας

Μετά το πέρα της εκδήλωσης θα ακολουθήσει δεξίωση στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, με γλυκίσματα από τον Δήμο Πύλου-Νέστορος.

Τελετάρχη ορίζουμε τον κ. Γεώργιο Αναστασόπουλο, Υπάλληλο του Δήμου Πύλου – Νέστορος.

 

Λίγα λόγια για τον Άγιο Δημήτριο τον Χωραίτη

Ο Νεομάρτυρας Δημήτριος ο Χωραίτης γεννήθηκε στη Χώρα (ή Λιγούδιστα) του Δήμου Πύλου-Νέστορος, τον Απρίλιο του 1801 και μαρτύρησε στην Τρίπολη της οποίας είναι και πολιούχος.

Οι γονείς του ήταν χριστιανοί και ευσεβείς. Για να αντιμετωπίσει τη φτώχεια έφυγε με το μεγαλύτερο αδερφό του με προορισμό στην Τρίπολη, όπου έγινε υπηρέτης μιας πλούσιας τουρκικής οικογένειας και αργότερα κουρέας. Παρασύρθηκε όμως από την πολυτέλεια και αρνήθηκε την πίστη του στο Χριστό. Όταν το έμαθε ο πατέρας του προσπάθησε να τον συναντήσει αλλά δεν τα κατάφερε επειδή ο Δημήτριος έφυγε και πήγε στον Ιεράρχη Χίου Μακάριο για να εξομολογηθεί και να ζητήσει συγχώρεση για το αμάρτημά του. Στη συνέχεια πηγαίνει στην Ιερή Μονή Τσιπιανών, έξω από την Τρίπολη, στο Άγιο Όρος και στη Μ. Ασία. Κλαίει απαρηγόρητα και ομολογεί το λάθος του. Συνδέεται με ευσεβείς χριστιανούς και άγιους πνευματικούς πατέρες. Δεν επαναπαύεται όμως η ψυχή του. Ποθεί το μαρτύριο και μάλιστα στον τόπο της άρνησης για το λόγο αυτό πηγαίνει στην Τρίπολη για να εξαγιάσει με την καλή ομολογία την ατμόσφαιρα την οποία μόλυνε με την άρνηση. Θέλει να γίνει μιμητής του Χριστού και συναγωνιστής των νεομαρτύρων, τη ζωή των οποίων μελετά στα μαρτυρολόγια.

Πρώτα εμφανίζεται στο κουρείο όπου εργαζόταν λέγοντας: «Είμαι ο Δημήτριος, όπου εδώ στο καταραμένο αυτό εργαστήριο αρνήθηκα το Χριστό μου και ήρθα τώρα να τον ομολογήσω πάλι εδώ για να λάβω το θησαυρό της πίστης μου τον οποίο έχασα». Στην συνεχεία οδηγήθηκε στον κριτή για ανάκριση και δίκη. Ενώπιον των απίστων φώναξε με θάρρος: «Χριστιανός ήμουν, χριστιανός είμαι και χριστιανός θα πεθάνω. Ήρθα να χύσω το αίμα μου για το Χριστό μου, τον Εσταυρωμένο». Ο δικαστής πρόσταξε να αποκεφαλιστεί. Ο Δημήτριος άκουσε με χαρά την απόφαση και με θερμή προσευχή ευχαρίστησε τον Κύριο για την ευεργεσία αυτή.

Μαρτύρησε στις 13 Απριλίου 1803 με αποκεφαλισμό αφού πρώτα χτυπήθηκε, από ένα δήμιο, στο κεφάλι με ραβδί. Τα Άγια Λείψανά Του υπάρχουν στη Μονή Βαρσών Αρκαδίας και τα οποία μεταφέρονται στην Τρίπολη κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου για τη μεγάλη Λιτανεία.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print