ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ, ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

Ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ξεκίνησε την υλοποίηση προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών. Για την αποτελεσματική καταπολέμηση των κουνουπιών όμως  έχει μεγάλη αξία η ενεργός συμμετοχή των πολιτών, που μπορεί να γίνεται τόσο με ενέργειες για τον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής, όσο και με τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από τα τσιμπήματα.

Ειδικότερα:

Για την προστασία σου, την προστασία των οικείων σου και των γειτόνων σου από τα κουνούπια, έλεγξε τα παρακάτω σημεία στο σπίτι σου:

Θα χρειαστεί να ψάξετε σε μέρη όπου μπορεί να λιμνάζει νερό, όπως φαίνεται στην εικόνα:


1) Κάδοι σκουπιδιών
2) Βάρκες σε τρέιλερ
3) Διακοσμητικά σιντριβάνια
4) Υδρορροές με φύλλα
5) Νερόλακκοι
6) Πιατάκια πόσιμου νερού των κατοικίδιων
7) Πιατάκια κάτω από τις γλάστρες
8) Δοχεία με μεγάλο άνοιγμα (κουβάδες, λεκάνες, βαρέλια κ.α)
9) Σωλήνες άρδευσης – ποτίσματος
10) Καρότσια κήπου
11) Πισίνες που δεν συντηρούνται
12) Βραχόκηπους – Ρηχές λίμνες
13) Κοιλότητες στα δέντρα
14) Παλιά ελαστικά αυτοκινήτων

Μπορείτε να αποτρέψετε τα κουνούπια από στο να αναπτύξουν μεγάλους πληθυσμούς στο σπίτι σας, μέσω του σωστού καθαρισμού και τον έλεγχο στον χώρο σας για τυχόν εστίες αναπαραγωγής τους.

 Ατομικά μέτρα προστασίας:

  • Για την προστασία σας από κουνούπια τοποθετήστε   σίτες στα παράθυρα του σπιτιού σας και ηλεκτρικές συσκευές με εντομοαπωθητικό (υγρό ή ταμπλέτα) για να προστατέψετε το εσωτερικό του σπιτιού σας. Η χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει  διότι εμποδίζει την πτήση των κουνουπιών.
  • Χρησιμοποιήστε εγκεκριμένα απωθητικά   στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα.
  • Καλύπτουμε εκτεθειμένα μέρη του σώματος (χέρια, πόδια κ.α) με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν.

Γενικές συμβουλές καθαρισμού και εξυγίανσης για την προστασία από τα κουνούπια:

  • Καλύπτουμε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων. Έχουμε αεροστεγώς κλειστές τις αποχετεύσεις των σπιτιών (φρεάτια κλπ.).
  • Διατηρούμε το γρασίδι  κοντοκουρεμένο, κλαδεύουμε τακτικά τους θάμνους.
  • Αδειάζουμε δεξαμενές ή οποιοδήποτε άλλο σημείο έχει γεμίσει με νερά της βροχής, όπου υπάρχει στάσιμο νερό μπορεί να φιλοξενήσει προνύμφες κουνουπιών.
  • Απομακρύνουμε μαζεμένα σκουπίδια που βρίσκονται στην αυλή μας. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να γίνεται τακτικός καθαρισμός στα υπόγεια, στους ακάλυπτους χώρους αλλά και στους χώρους έξω από την περίφραξη του σπιτιού μας από διάσπαρτα απορρίμματα.

Υπενθυμίζεται ότι τα Περιφερειακά και Δημοτικά προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών εστιάζονται στους κοινόχρηστους χώρους (φυσικό, περιαστικό και αστικό σύστημα),   κάθε ένας από εμάς είναι υπεύθυνος για τον ιδιωτικό του χώρο,  βοήθησε στην πρόληψη, με το να μην αναπαράγεις κουνούπια στο σπίτι σου και την αυλή σου. 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print