ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ:500 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.»

Στην Νάπολη της Ιταλίας βρίσκεται σήμερα ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος και Α Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης ενόψει της ημερίδας που πραγματοποιείται στο Sala del Capitolo, με θέμα «Οι Έλληνες στην Καμπανία: 500 χρόνια ιστορίας.»

Όπως είναι γνωστό, την περίοδο 1532-1534 πάνω από 5.000 Κορωναίοι και Μεθωναίοι της περιοχής μας, εγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Καμπανίας προκειμένου να βρουν άσυλο από τις λεηλασίες των Τούρκων κατακτητών. Εκεί λοιπόν δημιούργησαν ελληνικές αποικίες και ξαναγεννήθηκαν δημιουργώντας από την αρχή τα θεμέλια μιας απόδημης κοινωνίας ελληνισμού.

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε την 5η Ιουνίου στο επιβλητικό Εθνικό Αρχείο της Νάπολης, εμπλουτίστηκε με εκδόσεις του Μανιατάκειου Ιδρύματος, μεγάλης ιστορικής σημασίας.

Ο Δημήτρης Καφαντάρης στην ομιλία του, δήλωσε τα εξής: « Με έντονο το συναίσθημα του πατριωτισμού, νοιώθω βαθιά συγκινημένος που σε τούτο εδώ τον τόπο, οι Έλληνες Κορωναίοι και Μεθωναίοι βρήκαν όλη την υποστήριξη που χρειάζονταν προκειμένου να ξαναγεννηθούν μέσα από νέες συνθήκες και προοπτικές. Ούτως ή άλλως, η ιστορία έχει αποδείξει ανά τα χρόνια ότι πάντα βγαίνουμε ΝΙΚΗΤΕΣ και αυτό γιατί μέσα από το σκοτάδι του πολέμου ο Ελληνισμός είναι φάρος που εκπέμπει συνεχώς φως για ολόκληρη την ανθρωπότητα.»

Την εύρυθμη διοργάνωση της ημερίδας ανέλαβε ο κος Κορίνθιος Ιωάννης, Πρόεδρος της ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων και αδελφοτήτων Ιταλίας, ο κος Κυπριανού Παύλος, Πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Νεαπόλεως και Καμπανίας, ο Δήμαρχος Νάπολης Luigi de Magistris, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Ιταλίας, του Δήμου της Νάπολης, του Δήμο Πύλου – Νέστορος, του Μανιατάκειου Ιδρύματος και της ΚΕΔΕ.

Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου κος Πατούλης Γ. ο οποίος απηύθυνε ομιλία με τίτλο « Οι σχέσεις της διασποράς με την Ελλάδα», ο Πρόεδρος του Μανιατάκειου Ιδρύματος κος Μανιατάκης Δημήτρης με την σύζυγό του και Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος κα Ταγωνίδη – Μανιατάκη Ελένη, ο κος Κάππας Ξενοφών, διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη.

Τέλος, την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία κος Δεμίρης Θεμιστοκλής σε μια αίθουσα με αθρόα συμμετοχή Ιταλών επιστημόνων όπως η Imma Ascione, Διευθύντρια ASNa, ο Filippo D’Oria από το Πανεπιστήμιο “Federico II”, η Giulio Maria Chiodi, από το Πανεπιστήμιο της Insubria, ο Antonio Stopani, από το Πανεπιστήμιο του Τορίνο.

Επιπλέον το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο Δήμαρχος Brindisi Montagna, κ.Nicola Allegretti με τον οποίο ο τέως Δήμος Κορώνης είχε προβεί σε αδελφοποίηση.

Αύριο το πρόγραμμα συνεχίζεται με συνάντηση του κ. Πατούλη και του κ. Καφαντάρη στο γραφείο του Δημάρχου Νάπολης κ. Luigi de Magistris και στην συνέχεια θα επισκεφθούν το Διοικητικό Συμβούλιο της ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων και αδελφοτήτων Ιταλίας προκειμένου να προβούν σε συνεργασία σε θέματα που αφορούν την ομογένεια. Το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση για συνεργασία με Δημάρχους της περιφέρειας της Καμπανίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος και ο Α Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ θα κλείσουν την παραμονή τους στην Νάπολη με εκκλησιασμό την Κυριακή το πρωί στην εκκλησία Πέτρου και Παύλου που ίδρυσαν οι Κορωναίοι και Μεθωναίοι όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print