Την Πέμπτη τα Βραβεία Βλαχοδημήτρη 2022 στον Δήμο Πύλου – Νέστορος

Οι υποτροφίες για τα “Βραβεία Βλαχοδημήτρη” 2022 θα δοθούν την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2022 στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο Πύλου – Νέστορος, σε εκδήλωση που θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι φετινοί πρωτεύσαντες του Δήμου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, είναι και οι 3 απόφοιτοι του Λυκείου Πύλου. Πρόκειται για τους: Ανδρέα Δαρσακλή (18.268 μόρια), Σταυρούλα Κυριαζάκου (18.202), Κωνσταντίνα Ζόμπολα (17.359).
Πρόκειται για το Βραβείο και τις υποτροφίες που θεσμοθέτησε η χήρα του Θοδωρή Βλαχοδημήτρη (καθηγητή πανεπιστημίου – φιλοσόφου – ποιητή), ο οποίος καταγόταν από το Σουληνάρι. Η κ. Βάσω Βλαχοδημήτρη – Κωνσταντούρου αποδίδει τα Βραβεία για πάνω από 10 χρόνια, στη μνήμη του συζύγου και του γιου της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια έχει δωρίσει μεγάλο μέρος της βιβλιοθήκης του καθηγητή, στο Δήμο Πύλου και μέχρι σήμερα βρίσκονται στην Οικία του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα.

Βιογραφικά στοιχεία:
Ο Θοδωρής Βλαχοδημήτρης γεννήθηκε στο Σουληνάρι, κοντά στην Πύλο, στις 27 Δεκεμβρίου 1925 από φτωχούς αγρότες γονείς. Απόφοιτος του Γυμνασίου Πύλου, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Γνώριζε Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Αγγλικά. Κατά την διάρκεια της Κατοχής – μαθητής ακόμα – πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση (στο τμήμα διαφώτισης του στελεχικού συγκροτήματος της ΕΠΟΝ). Tον Ιούλιο του 1948, δευτεροετής φοιτητής, συλλαμβάνεται από την Ασφάλεια και εκτοπίζεται ως επικίνδυνος για την Δημόσια Τάξη στο Μούδρο Λήμνου. Τον Μάρτιο του 1949, πριν κλείσει ακόμα ο πρώτος χρόνος της εξορίας, επιστρατεύεται η στρατολογική του κλάση. Καθώς ο Εμφύλιος μαίνεται, τον συγκεντρώνουν μαζί με άλλους εξόριστους της ίδιας κατηγορίας από άλλα νησιά και τους κατεβάζουν στη Μακρόνησο. Εργάστηκε – υπότροφος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών – στο Γλωσσολογικό Σπουδαστήριο του Πανεπιστημίου της Αθήνας ως επιστημονικός συνεργάτης/ερευνητής μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 1967. Παρατήθηκε λόγω της δικτατορίας και κατέφυγε αυτοεξόριστος στο Αμβούργο, όπου έζησε και έδρασε επί 37 ολόκληρα χρόνια. Πέθανε στην Αθήνα στις 29 Ιουλίου 2005 και αναπαύεται στη γενέτειρα γη.
Του απονεμήθηκαν δύο τιμητικά διπλώματα, ένα από το International Biographical Center, Cambridge, England 1981 και το δεύτερο από την Pan-Messenian Federation of USA and Canada 1991 “δια την πνευματικήν, πολιτιστικήν και κοινωνικήν αυτού προσφοράν”.
Η Ελληνική Πολιτεία του απένειμε τιμητική ισόβια σύνταξη για σημαντικές υπηρεσίες στη λογοτεχνία και γιατί ως “διαπρεπής κλασικός φιλόλογος τιμά τα Ελληνικά Γράμματα στο Εξωτερικό”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print