Υποβλήθηκε πρόταση χρηματοδότησης για την αξιοποίηση των πρώην δημοτικών σχολείων Ίκλαινας και Μεσοχωρίου

Υποβλήθηκε πρόταση χρηματοδότησης για την αξιοποίηση των πρώην δημοτικών σχολείων Ίκλαινας και Μεσοχωρίου

 Πρόταση για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Φιλόδημος” του Υπουργείου Εσωτερικών, για την αποκατάσταση και την επανάχρηση δύο πρώην Δημοτικών Σχολείων, υποβλήθηκε από τον Δήμο Πύλου – Νέστορος. Πρόκειται για το Δημοτικό Σχολείο Ίκλαινας το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως κέντρο ενημέρωσης της Αρχαιολογικής Ανασκαφής Ίκλαινας και το Δημοτικό Σχολείο Μεσοχωρίου που θα χρησιμοποιηθεί για την πολιτιστική και ιστορική ανάδειξη του Μεσοχωρίου και της περιοχής γενικότερα. Η πρόταση έγινε κατορθωτό να υποβληθεί μετά από επίπονη προσπάθεια και συνεργασία των τεχνικών υπηρεσιών και συνεργατών του Δήμου με την καθοδήγηση του Δημάρχου Δημήτρη Καφαντάρη.

Συγκεκριμένα:

Κέντρο ενημέρωσης της Αρχαιολογικής Ανασκαφής Ίκλαινας.

Το συγκεκριμένο έργο με προϋπολογισμό 550.000€ περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης του πρώην Δημοτικού Σχολείου Ίκλαινας με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο ενημέρωσης της Αρχαιολογικής Ανασκαφής που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ίκλαινα. H Ικλαινα είναι μία από τις πιο σημαντικές μυκηναϊκές θέσεις, καθώς επρόκειτο για μία από τις πρωτεύουσες του μυκηναϊκού βασιλείου της Πύλου. Μέχρι σήμερα, οι ανασκαφές στην περιοχή δείχνουν πως επρόκειτο για μεγάλη και ισχυρή πόλη, πρωτεύουσα ηγεμονίας που συνέχισε να ανθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της μυκηναϊκής εποχής. Δεδομένης της ιστορικής αξίας του οικισμού, είναι αναγκαία η αποκατάσταση του κτιρίου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο ενημέρωσης σχετικά με την πορεία της ανασκαφής αλλά και προβολής της τοπικής ιστορίας και προϊόντων. Υπεύθυνος της ανασκαφής είναι ο Κοσμόπουλος Μιχάλης, καθηγητής του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Μισσούρι – St. Louis.

Αποκατάσταση Δημοτικού Σχολείου Μεσοχωρίου

Το έργο έχει προϋπολογισμό 420.000€ και περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης του πρώην δημοτικού σχολείου Μεσοχωρίου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο διότι είναι χαρακτηριστικό δείγμα  αρχιτεκτονικής σχολείου των πρώτων μετεπαναστατικών χρόνων της χώρας και αποτελεί σημείο αναφοράς για την κοινωνικοϊστορική εξέλιξη των κατοίκων της περιοχής.

Ο Δήμος Πύλου – Νέστορος προσπαθεί μέσω της αποκατάστασής του να διαφυλάξει την πολιτιστική του κληρονομιά ως ηθική υποχρέωση στις αισθητικές αξίες του παρελθόντος, παραδόσεις, ιστορικές μνήμες και ως ανεκτίμητη παρακαταθήκη του μέλλοντος.

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης σημείωσε:

«Η συγκεκριμένη πρόταση φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο με αυτά τα δύο κτίρια, για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας της περιοχής, σε συνδυασμό με την προβολή τοπικών προϊόντων και δραστηριοτήτων, που θα δώσει την ευκαιρία σχεδιασμού μίας διαδρομής χρήσιμης στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες της περιοχής. Ακολουθώντας αυτή τη διαδρομή, οι επισκέπτες και οι κάτοικοι θα αντιλαμβάνονται με αποτελεσματικότερο τρόπο την ιστορία, τον πολιτισμό και τις δραστηριότητες που ασκούνται στην περιοχή, συγκριτικά μεταξύ τους. Θα γίνεται αντιληπτός ο ενιαίος χαρακτήρας της ιστορίας και των δραστηριοτήτων της περιοχής, και επιπλέον οι μικροδιαφορές και οι ιδιαιτερότητες των διαφορετικών σημείων και κοινοτήτων αυτής. Για την Δημοτική Αρχή αποτελεί προτεραιότητα η ανάδειξη και η προβολή των ιστορικών μνημείων του Δήμου».

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print